Nieuwe pont in de vaart over het IJ in Amsterdam

Vanaf 31 oktober vaart er een nieuwe pont in Amsterdam. Het schip is vijf meter langer dan de schepen die op dit moment op de verbinding CS-Buiksloterweg varen. Afhankelijk van het aantal fietsen en scooters kunnen er straks ongeveer 310 mensen overvaren. Dat zijn er 70 meer dan nu het geval is. Vanwege de toenemende populariteit van Amsterdam-Noord is deze capaciteit hard nodig. Een tweede schip met dezelfde capaciteit is in aanbouw en wordt nog voor de zomer van 2017 verwacht.

Het nieuwe veer is groter en schoner dan de huidige veren. Het veer wordt ingezet op de verbinding Centraal Station-Buiksloterweg. Met het nieuwe schip kunnen ongeveer 70 personen meer per vaart worden overgezet. Het schip wordt gedoopt als ‘IJveer 60’. Het is het eerste schip in de 60 serie; een nieuw schip met nieuwe aandrijving en afmetingen. Om die reden krijgt het een 60-nummering. De veren die op dit moment worden ingezet op de verbinding CS-Buiksloterweg zijn schepen uit de 50 serie.

Schonere vortstuwing
Het schip wordt voortgestuwd door elektrisch aangedreven roerpropellers van 250 kW elk, die op hun beurt weer worden aangedreven door 4×133 kW dieselgeneratoren en accu’s. Aan boord zijn 26 accu’s, goed voor 136 kWh. Uitstoot wordt gefilterd door een uitlaatgassen-nabehandeling systeem. Hiermee wordt de uitlaatemissie gereduceerd tot het niveau van tenminste Stage V, die medio 2019 van kracht zal worden.