150 jaar Nieuwe Waterweg gevierd

Maeslantkering op de Nieuwe Waterweg. Foto: RWS

150 jaar geleden, in 1866, gaf kroonprins Willem van Oranje het startsein voor de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Dit is maandag 31 oktober uitgebreid gevierd bij het Keringhuis van de Maeslantkering. De aanleg van de Nieuwe Waterweg is door 600 mannen gedaan met kruiwagens en scheppen. De eerste spade werd door de Prins van Oranje, de oudste zoon van koning Willem III, in de grond gestoken, waarna de honderden mannen het werk van hem overnamen. 

De aanleg was nodig omdat er alleen smal vaarwater was van de zee naar Rotterdam toe. Op sommige plekken was het water ook ondiep waardoor de schepen via het Haringvliet, het Hollands Diep en het Dordtsche Kil moesten omvaren waardoor het soms weken kon duren voordat een schip in Rotterdam aan kwam.

Start van verder uitdiepen van de Nieuwe Waterweg en de Botlek
De viering markeerde ook de start van het verder uitdiepen van het kanaal en de Botlek in het komende jaar. Het kanaal is nu 15 meter diep en gaat naar 16,4 meter diepte. Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf pakken deze werkzaamheden samen op. Minister Schultz: ‘De Nieuwe Waterweg is een bijzonder kanaal. Niet alleen omdat het met de hand is gegraven. Door de aanleg ervan kon Rotterdam uitgroeien tot een belangrijke wereldhavenstad en de grootste van Europa’. Maandag opende de DG Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers in het Keringhuis een expositie over het ontstaan van de Nieuwe Waterweg en wat het kanaal ons heeft gebracht.

Festiviteiten
In het ochtendprogramma hielden schoolkinderen een kruiwagenrace die symbool stond voor de starthandeling van de aanleg van het kanaal in 1866. De toenmalige kroonprins stak toen de eerste spade in de grond. Zijn kruiwagen en spade zijn bewaard gebleven. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg staat die kruiwagen met spade nu voor enkele maanden in het Fort 1881 te Hoek van Holland. Daar is ook de 2e tentoonstelling geopend over de ontwikkeling van de Nieuwe Waterweg. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, opende die expositie.

“De Nieuwe Waterweg is de Champs-Élysées van de internationale handel”
Een parade van schepen zette de festiviteiten extra luister bij. Een oud stoomvrachtschip, een nieuwe sleepboot, een modern baggerschip en een passagierschip maakten deel uit van deze parade. Zij voeren van de Maeslantkering naar het Fort. Burgemeester Aboutaleb wachtte de heer Dronkers met zijn gezelschap op. ‘De Nieuwe Waterweg heeft de Rotterdamse haven een enorme ‘boost’ gegeven, de stad Rotterdam groeide uit tot een internationale metropool en de Rotterdamse haven tot de grootste haven van de wereld. De Nieuwe Waterweg is de Champs-Élysées van de internationale handel, de Broadway van de petrochemie’, zei burgemeester Aboutaleb over de Nieuwe Waterweg en de Rotterdamse haven.

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →