Noodhulp van Marine bij Haïti beëindigd

Patrouilleschip Zr. Ms. Holland in Curacao. Foto: Defensie

Sinds het begin van de inzet van de marineschepen Zr.Ms. Holland en Zr.Ms. Pelikaan bij Haïti, hebben de schepen 450 ton aan hulpgoederen naar de kust getransporteerd zoals water, hygiëneboxen, bouwmaterialen, rijst, dekens, tentzeilen etc. Dit deden zij voornamelijk aan de Westkust van het eiland, waar orkaan Matthew de meeste schade heeft aangericht en waar diverse steden en dorpen onbereikbaar waren via de weg.

Het verlenen van noodhulp na de passage van een orkaan is een van de hoofdtaken van het ministerie van Defensie in het Caribisch Gebied. De inzet van de schepen bij Haïti heeft twee en een halve week geduurd. Tijdens deze inzet hebben zij zich voornamelijk gericht op het verlichten van menselijk lijden en het leggen van een goede basis waarop andere hulpverleningsorganisaties verder kunnen bouwen.

Verschillende functionaliteiten aan boord
Voor deze taak hadden de marineschepen naast hun eigen bemanning een grote diversiteit aan extra personeel aan boord. Mariniers van het squadron op Aruba voor de beveiliging van het goederentransport, genisten van de landmacht voor opbouwwerkzaamheden, een hydrografisch team om vaarwegen op te nemen en steigers te inspecteren, medici en allerlei technisch specialisten.

Tijdens de inzet is nauw samengewerkt met vertegenwoordigers van de Haïtiaanse regering, het World Food Program en organisaties zoals het European Union Civil Protection Mechanism, een coördinatieteam bestaande uit experts van verschillende nationaliteiten, en de Verenigde Naties om zeker te stellen dat goederen op de juiste plek terecht komen.

De schepen keren terug naar Curaçao voor drugsbestrijdingsoperaties
Nu de inzet voor de eenheden van Defensie in het Caribische Gebied bij Haïti is afgelopen, keren de schepen terug naar Curaçao. Hier zullen de bemanningen zich voorbereiden op hun volgende inzet in onder meer het strategische transport tussen de eilanden en drugsbestrijdingsoperaties.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →