Samenwerking met Iran in havens en watermanagement

Nederland gaat de samenwerking met Iran intensiveren op het gebied van watermanagement, havenontwikkeling en maritieme logistiek. De afspraken voor de samenwerking op regeringsniveau zetten de deur open voor Nederlandse bedrijven die orders van Iraanse opdrachtgevers in de wacht willen slepen op het terrein van water en havenontwikkeling.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft in Teheran met de Iraanse minister van Energie, H.E. Chitchian een Memorandum of Understanding getekend op het gebied van watermanagement.

Iran heeft een toenemend tekort aan drinkwater en water voor de industrie en landbouw
Iran wordt geconfronteerd met een toenemend tekort aan drinkwater en water voor de industrie en landbouw. Nederland heeft veel ervaring met watermanagement in het stroomgebied van de Maas en de Rijn en kan kennis hierover in Iran inzetten. Voor Nederlandse bedrijven liggen er in Iran kansen op het gebied van (drinkwater)voorziening, waterzuivering, hergebruik van water en het ontzilten van water.

In het Memorandum of Understanding zijn afspraken gemaakt voor samenwerking en uitwisseling van kennis tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven over bijvoorbeeld de aanpak van droogte, grondwaterproblemen, waterkwaliteit en waterveiligheid.

Minister Schultz: “Nederland heeft op het terrein van water en watermanagement veel expertise. De samenwerking tussen regeringen maakt het makkelijker voor de Nederlandse bedrijven om de Iraanse markt op te gaan, ook omdat de orders vaak van publieke opdrachtgevers zijn. We leggen hiermee een goede basis voor de Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Iran.”

Eerste samenwerkingsovereenkomsten getekend
Tijdens het bezoek hebben de Nederlandse ondernemingen Berson UV en Witteveen en Bos samenwerkingsovereenkomsten met Iraanse bedrijven ondertekend op het terrein van afvalwaterbehandeling en watertechnologie. Adverio Waste Systems verkocht  daarnaast een complete afvalbehandelingsinstallatie aan de stad Dezful. Van Oord sloot een samenwerkingsovereenkomst met Petro-Iran voor constructie-activiteiten op het gebied van olie- en gas.

Nederlandse en Iraanse universiteiten en kennisinstellingen gaan samenwerken
Met de Iraanse regering is ook afgesproken dat Nederlandse en Iraanse universiteiten en kennisinstellingen gaan werken aan kennisuitwisseling op het gebied van watertechnologie, energie, klimaat en milieu. Vanuit Nederland zijn daar onder meer Unesco IHE en Wageningen Universiteit bij betrokken. Nederland zet zich daarnaast in voor deelneming van Iraanse universiteiten aan Europese onderzoeksprogramma’s op het terrein van water en milieu.

In Iran wordt de komende jaren veel geïnvesteerd in de uitbreiding van grote havens
Met de Iraanse minister van Transport, H.E. Mr. Akhoundi, heeft minister Schultz afspraken gemaakt voor samenwerking op gebied van havenontwikkeling, maritieme logistiek, offshore, scheepsbouw en transport naar het achterland. In Iran wordt de komende jaren veel geïnvesteerd in de uitbreiding van grote havens. De afspraken leggen een basis voor Nederlandse bedrijven die voor deze grote projecten opdrachten hopen te verwerven.

De Nederlandse handelsdelegatie onder leiding van minister Schultz is tot zaterdag 29 oktober in Iran. Naast gesprekken met Iraanse ministeries in Teheran, zijn er ontmoetingen tussen Nederlandse en Iraanse bedrijven en is er een bezoek aan de Iraanse havenstad Bander Abbas.

Aan de handelsmissie doen de volgende bedrijven mee:  
BAM International, Damen Shipyards, Port of Rotterdam, Royal Boskalis Westminster, Royal IHC, STC Groep, Van Oord en Witteveen + Bos, Adverio Waste systems, Amstelland, Berson UV, Dutch Water Authorities, Interact Smart Solutions, RMX Tech en het Netherlands Water Partnership.