DEME wint “Ondernemer voor Ondernemers Trofee”

DEME in Suezkanaal. Foto: DEME

DEME heeft de tweede editie gewonnen van de “Ondernemer voor Ondernemers Trofee” als duurzaamste onderneming 2016. De trofee bekroont ondernemingen uit het Noorden die het ondernemerschap in het Zuiden op een duurzame manier bevorderen. De prijs werd uitgereikt in het bijzijn van Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking. De missie van Ondernemers voor Ondernemers is het bevorderen van duurzame economische groei in landen in ontwikkeling door ondersteuning van lokaal ondernemerschap, of door het werken aan de basisvoorwaarden om tot lokaal ondernemerschap te kunnen komen.

Duurzaam baggerproject op de Congostroom
DEME werd vooral erkend met een duurzaam baggerproject op de Congostroom. Sinds 1989 heeft DEME de Congostroom regelmatig uitgebaggerd. Het ging hier steeds om zogenaamde “urgentieprojecten” omdat de stroom dermate verzand was dat vrachtschepen met een bepaalde diepgang de havens van Boma en Matadi soms niet meer konden bereiken. DEME besloot te zoeken naar een meer duurzame oplossing door een publiek private samenwerking op te zetten met de lokale baggermaatschappij “La Congolaise des Voies Maritimes (CVM)”. Er werd een tolsysteem ingevoerd voor de schepen op de Congostroom zodat de noodzakelijke middelen worden voorzien om de rivier permanent op diepte te houden en verzanding tegen te gaan.

Opleiding voor 40 Congolezen
De publiek private samenwerking zorgt ook voor de opleiding van 40 jonge Congolezen en de overname van een baggerschip waardoor CVM na tien jaar het programma zelfstandig zal kunnen voortzetten. Het opleidingstraject omvat onder meer een vierjarige opleiding aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Na een voorbereidend jaar in Congo zijn de eerste twee studenten afgelopen week in België aangekomen om hun studies aan te vatten.

Samenwerking met Havenbedrijf Antwerpen en Ondernemers voor Ondernemers
DEME werkt voor het project nauw samen met het Havenbedrijf Antwerpen via de Port of Antwerp International, dat binnen het kader van de band met de Congolese havens van Boma en Matadi hun expertise ter beschikking stelt om de complexe baggerwerken en de werking van de publiek private samenwerking te begeleiden. Ondernemers voor Ondernemers heeft in haar rol van Noord-Zuid match maker DEME in contact gebracht met ngo Via Don Bosco, die onderwijs- en tewerkstellingsinitiatieven ondersteunt voor jongeren in Afrika. Zij is nauw betrokken bij het project voor de selectie en lokale opleiding van de studenten die in de baggeropleiding stappen.

Alain Bernard, Bestuurder en CEO DEME Group: “DEME heeft nauwe banden met Afrika en is al meer dan 50 jaar actief op het continent. De meeste van onze projecten in Afrika zijn van groot belang voor de economische ontwikkeling. Door een duurzame financiering, kennisuitwisseling en overdracht van materieel kan DEME een bijdrage leveren in Congo die echt het verschil maakt voor de economie en de bevolking. Projecten als deze ontstaan trouwens vaak bij onze medewerkers zelf, die vaak jarenlang ter plaatse werken en een relatie opbouwen met de lokale bevolking.”

Sustainable Development Goals: tegen 2030 extreme armoede bannen, onze planeet beschermen en menselijke ontwikkeling stimuleren
Eerder op de dag ondertekende DEME ook het Belgisch “SDG Charter” samen met meer dan 80 andere Belgische bedrijven en organisaties. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) werden vorig jaar door de Verenigde Naties goedgekeurd en zijn bijzonder ambitieus: tegen 2030 extreme armoede bannen, onze planeet beschermen en menselijke ontwikkeling stimuleren. De SDG’s erkennen voor het eerst expliciet de belangrijke rol van de privésector op het vlak van internationale ontwikkeling. Het Belgische SDG charter is er gekomen onder impuls van minister voor ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →