Blue Energy, Growboxx en Lighthouse zijn Nationale Iconen

Minister Kamp: “Blue Energy, Growboxx en Lighthouse zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, landbouw en de gezondheidszorg. De nieuwe Nationale Iconen zijn van hoog internationaal niveau en Nederlandse visitekaartjes op het gebied van innovatie. Alle drie de innovaties hebben grote economische potentie en dragen bovendien bij aan wereldwijde duurzame ambities.”

Winnaars van de Nationale Iconen
Het opwekken van elektriciteit uit het verschil tussen zout en zoet water, beplanting van bomen en groenten in droge gebieden en het produceren van medische isotopen zónder kernreactor. De innovaties Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) zijn door het kabinet benoemd tot nieuwe Nationale Iconen. Uit de ruim zestig hoogwaardige inzendingen selecteerde de jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. Na een intensieve beoordeling door de jury zijn drie innovaties voorgedragen, het kabinet heeft vervolgens besloten deze tot Nationaal Iconen te benoemen. De drie winnaars werden door minister Kamp van Economische Zaken op 18 oktober bekend gemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De drie nieuwe Nationale Iconen worden volop ondersteund door het kabinet
Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Redstack – Blue Energy (Sneek)
Blue Energy staat voor het opwekken van elektriciteit uit het verschil in de zoutconcentratie van zout en zoet water. Het bedrijf achter Blue Energy, Redstack, van ondernemer Rik Siebers heeft een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee energie via omgekeerde elektrodialyse opgewekt kan worden. Het concept wordt al toegepast op de Afsluitdijk waar gebruik wordt gemaakt van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De technologie heeft niet alleen exportpotentie, het past ook volledig in de transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie zonder CO2 uitstoot. De leveringszekerheid van de energie is hoog. Water stroomt altijd: ook als het niet waait of de zon niet schijnt.

Groasis – Growboxx (Steenbergen)
De Growboxx van Pieter Hoff biedt één oplossing voor twee problemen: te weinig water voor landbouw en gebrek aan voldoende voedsel door verdwijnende beplanting in droge gebieden. Met het integrale concept wordt de wateropname van de bodem verbeterd en wordt een kartonnen box geplaatst waarin een boom en groenten komen te staan. De box wordt lokaal gemaakt en heeft een waterdichte coating zonder de bodem te vervuilen. Ook verzorgt Groasis educatieve programma’s via internet. Met deze innovatie kunnen droge gebieden worden beplant met meer dan negentig procent minder waterverbruik, terwijl meer dan negentig procent van de beplanting weet te overleven. De techniek is zo goedkoop dat de planter deze kan betalen met de opbrengst van de groenten. In Mexico worden tot en met 2017 alleen al vijf miljoen Growboxxen geplant.

ASML – Lighthouse (Veldhoven)
Met Lighthouse worden radio-isotopen geproduceerd die gebruikt worden voor medische diagnostiek. Momenteel worden deze gemaakt in kernreactoren. ASML ontdekte bij toeval dat met de Lighthouse technologie medische isotopen te produceren zijn met een laser: dus zonder een kernreactor en zonder verrijkt uranium. Met een zeer intense laser wordt op de radio-isotoop Molybdeen-100 geschenen. Hierdoor ontstaat een iets lichter element dat door een ziekenhuislaboratorium om te zetten is in een radio-isotoop. ASML gaat niet zelf de productie doen maar heeft kennis en middelen beschikbaar gesteld aan een consortium.