Initiatiefwet voor privébeveiliging op koopvaardijschepen

Foto: Defensie

Han ten Broeke van de VVD en Raymond Knops van het CDA hebben op 26 september een initiatiefwetsvoorstel voor de Wet ter Bescherming Koopvaardij voorgelegd aan de Raad van State voor advies. Dit wetsvoorstel moet de inzet van gewapende particuliere beveiligers op Nederlands gevlagde schepen mogelijk maken. Bedrijfslevenorganisaties zijn verheugd over het initiatief, omdat het na een jarenlange discussie de aanzet geeft om de Nederlandse vloot en bemanning te beschermen tegen piraterij. Het verdedigen van koopvaardijschepen onder Nederlandse vlag en het inzetten van geweld is een taak van de overheid.

Een wettelijke regeling geeft Nederlandse reders de mogelijkheid hun zeevarenden te beschermen op het niveau en tegen de kosten zoals die inmiddels voor andere Europese reders en hun zeevarenden gemeengoed zijn.

Met deze wet kan Nederland zich als laatste aansluiten bij de andere Europese landen waar wel gewapende particuliere beveiliging is toestaan. Om op dit moment toch private beveiliging in te zetten worden sommige schepen omgevlagd naar een ander land waar het wel toegestaan is of de beveiliging vaart in boten in de buurt van het schip.

In het wetsvoorstel staat dat alleen gecertificeerde bedrijven de schepen mogen beveiligen en dat er een helder protocol komt voor het geval een schip wordt aangevallen. In plaats van de kapitein is het beveiligingsbedrijf verantwoordelijk en elk incident moet worden gemeld bij het OM.

Tot op heden is er nooit een meerderheid in de Tweede Kamer geweest voor particuliere beveiliging. In 2014 was er een kabinetsplan van gelijke strekking en de PvdA was tegen. Volgens de partij was private beveiliging niet nodig omdat er geen schepen gekaapt waren in het jaar daarvoor.

Het wetsvoorstel wordt door de volgende organisaties ondersteund:

  • EVO en Fenedex – Joost Sitskoorn, adjunct-directeur
  • Havenbedrijf Rotterdam – Ronald Paul, chief operating officer
  • HZ University of Applied Sciences – Adri de Buck, voorzitter College van Bestuur
  • Koninklijke BLN-Schuttevaer – Roland Kortenhorst, voorzitter
  • Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders – Tineke Netelenbos, voorzitter
  • Maritiem en Logistiek College de Ruyter- Henrik Stevens, directeur
  • Nautilus International (FNV) – Marcel van den Broek, voorzitter
  • Nederland Maritiem Land – Wim van Sluis, voorzitter
  • Netherlands Maritime Technology – Hans Voorneveld, voorzitter
  • Nederlandse Vereniging van Kapiteins ter Koopvaardij – Leen van den Ende, voorzitter
  • The Hague Centre for Strategic Studies – Rob de Wijk, directeur
  • Verbond van Verzekeraars – Richard Weurding, algemeen directeur
  • Vereniging Maritiem Gezinskontakt – Gaby Niesthoven, voorzitter
  • Vereniging van Waterbouwers – Hendrik Postma, voorzitter
  • VNO-NCW – Hans de Boer, voorzitter

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →