Douane vindt 800 kilo cocaïne in container op Maasvlakte

De Douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam zo’n 800 kilo cocaïne gevonden in een container op de Maasvlakte. De drugs zaten in tassen die bijgepakt waren in een container met noten uit Nicaragua. De cocaïne  met een totaalwaarde van 28 miljoen euro is inmiddels vernietigd.

De container was maandag op een zeeschip, via Panama, aangekomen bij een bedrijf op de Maasvlakte. De Amerikaanse dienst ICE, Immigration and Customs Enforcement, tipte de Nederlandse autoriteiten dat in de container mogelijk drugs zaten.

Woensdag werd de container uitgepakt. Vrijwel meteen stuitte de Douane op grote zwarte tassen, in totaal 25. In de tassen zaten 765 pakketjes cocaïne met een totaalgewicht van zo’n 800 kilo.

Het HARCteam (Zeehavenpolitie, Douane, Fiod) stelt een nader onderzoek in naar de bestemming en herkomst van de drugs. Volgens het HARCteam gaat het om een zogenoemde rip-off-zending: een partij die bijgepakt wordt bij gewone lading en die snel uit de container gehaald kan worden. Waarschijnlijk moesten de tassen in de haven al uit de container gehaald worden.