Brandstofbesparing in de zeevaart door delen van data

We4Sea en NetWave zijn een samenwerking aangegaan en tijdens SMM in Hamburg bekend gemaakt. Het gezamenlijke doel is simpel, brandstofbesparing in de zeevaart. Samen hebben zij een monitoringsysteem ontwikkeld om scheepsemissies te reduceren. Beide partijen willen een actieve bijdrage doen in het verduurzamen van deze sector, die 90% van het goederentransport wereldwijd voor haar rekening neemt.

Ieder zeeschip heeft een Voyage Data Recorder aan boord. De VDR verzamelt tijdens de vaartocht continu gegevens van een groot aantal sensoren die worden digitaliseert en opgeslagen. De data bevat onder meer gegevens over de positie, de koers, de snelheid, stand van het roer, toestand van de motor, VHF radiocommunicatie en de controle van het schip over een periode voorafgaand aan en na een incident en het weer. Deze data worden nu alleen nog gebruikt bij incidenten, zoals bij de black box in vliegtuigen. Netwave maakt deze VDR’s en de data die erin zitten kunnen direct gebruikt worden voor het monitoren en het optimaliseren van het energieverbruik aan boord van de schepen. Maar tot nu toe wordt dit niet actief gedaan.

Rob Post, CEO van NetWave: “Door onze VDRs of gateways aan het nieuwe SeaWise Cloud platform te koppelen ontstaat er een geheel nieuw scala aan mogelijkheden voor monitoring en performance-analyse en -optimalisatie van zeegaande schepen. Door de samenwerking met We4Sea bieden wij de scheepseigenaar substantiële besparingsmogelijkheden die direct positieve invloed hebben op hun bedrijfsresultaat”.

We4Sea richt zich op brandstof besparing bij zeeschepen met een gedetailleerde data-analyse van alle aspecten van de operaties van deze schepen
De verzamelde data worden verrijkt met andere databronnen zoals weer, golfhoogte en stromingsdata en door de ontwikkelde algoritmes van We4Sea vertaald in relevante informatie. Een web platform biedt toegang tot deze cruciale informatie om brandstofverbruik te monitoren en te optimaliseren en is dus gebaseerd  op het werkelijke gebruik van de schepen.

Dan Veen, CEO van We4Sea: “De data die verzameld wordt in de systemen van Netwave bieden een schat van informatie over de energie-efficiëntie van het schip. Wij gebruiken de data om schepen te monitoren, en bieden onze kennis aan om het brandstofverbruik te verlagen. “

Brandstofbesparing van 20%
In eerdere proefprojecten is inmiddels aantoonbaar gemaakt dat het toepassen van data technologie kan leiden tot een reductie in brandstofverbruik tot 20%. Een win-win situatie doordat zowel het economische als het ecologische aspect wordt meegenomen. Het toepassen van de oplossing is eenvoudig, omdat er vaak geen extra hardware hoeft te worden geïnstalleerd aan boord.

Netwave en We4Sea samenwerking

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jun 2019 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Geen evenementen Geen evenementen