Overslag in haven Amsterdam met 5,4% gedaald

Port of Amsterdam. Foto: Max Dijksterhuis

De zeehavens in het Noordzeekanaalgebied, met de havens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad hebben de overslag over het eerste halfjaar van 2016 zien dalen met 5,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2015, tot 48,4 miljoen ton. De Amsterdamse haven is in de regio de grootste haven en tekent een daling van 7% aan tot 39,5 miljoen ton (2015: 42,4 miljoen ton)*. De daling zit vooral in de overslag van steenkool.

IJmuiden zag de overslag stijgen tot 8,5 miljoen ton (+1,3%), in Zaanstad daalde de overslag tot 123.000 ton (-38%) en Beverwijk zag een stijging tot 333.000 ton (+148%)*.

Overslag steenkool daalde met ruim 27%
De daling in Amsterdam wordt voornamelijk veroorzaakt door de overslag van steenkool, die met ruim 27% daalde tot 7,1 miljoen ton. De overslag van agribulk, inclusief meststoffen, daalde met 1,2% tot 4,1 miljoen ton. De overige droge bulk, met name bouwgrondstoffen, groeide met 5,2% tot 3,2 miljoen ton.

Olieproducten daalde licht
De overslag in olieproducten daalde in de eerste zes maanden van 2016 licht met 1,6% tot 22,1 miljoen ton. Overige natte bulk, met name chemische basisproducten, steeg met 11,7% tot 1,8 miljoen ton.

Containeroverslag gestegen met 11,4%
De overslag van containers steeg in het eerste half jaar met 11,4% t.o.v. vorig jaar en bedroeg 328.000 ton. Van overig stukgoed waaronder RoRo daalde de overslag naar 879.000 ton tegen 1,1 miljoen ton vorig jaar.

Minder cruiseschepen
Het aantal zeecruise schepen dat Amsterdam aandeed in het eerste half jaar bedroeg 52 (tegen 56 vorig jaar). Het aantal riviercruiseschepen daalde in het eerste halfjaar van 2016 naar 990. Dit waren er vorig jaar in dezelfde periode 1.010.

Export bleef nagenoeg gelijk
De import in de Amsterdamse haven daalde de eerste zes maanden met ruim 10% tot 24,1 miljoen ton. De export bleef nagenoeg gelijk met 15,4 miljoen ton tegen 15,5 miljoen ton in de eerste helft van 2015. Ook het gehele Noordzeekanaalgebied kende een daling van de import naar 31,4 miljoen ton (-7,6%), en eveneens een lichte daling van de export (-1%). Het aantal zeeschepen dat het Noordzeekanaalgebied bezocht, nam licht toe (0,3%).

Koen Overtoom, Interim CEO van Havenbedrijf Amsterdam: ‘Het eerste halfjaar van 2016 laat een flinke daling zien in de steenkooloverslag. Reden hiervoor is dat de vraag naar steenkool als basis voor energie terugloopt. Verder merken we dat overslagbedrijven kleinere voorraden aanhouden op de terminals. Over de tweede helft van het jaar verwachten we een stabilisering van de totale overslag waardoor we vermoedelijk op hetzelfde niveau als vorig jaar zullen uitkomen’.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →