Oud-premier en -marineofficier Piet de Jong overleden

Op 1 augustus is oud-premier en -marineofficier Piet de Jong (101) in besloten kring begraven. Hij overleed vorige week woensdag. Hij was de oudste nog levende oud-regeringsleider ter wereld. De Jong groeit op in Apeldoorn, waar hij in 1915 geboren is uit katholieke ouders. Na het behalen van het HBS-B diploma in 1931 meldt hij zich aan bij de Koninklijke Marine. Aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder volgt hij een opleiding tot adelborst.

Tussen 1934 en 1947 is De Jong werkzaam voor de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine. Gedurende de Tweede Wereldoorlog neemt hij met zijn onderzeeboot deel aan verschillende gevechtshandeling. Onder zijn commando worden vanaf 1944 verschillende Japanse en Italiaanse schepen tot zinken gebracht. In verschillende hooggeplaatste functies dient hij tussen 1947 en 1959 ook boven de zeespiegel.

Distinguished Service Cross
De oud-regeringsleider is 2 keer gedecoreerd met het Bronzen Kruis. De eerste was voor zijn succesvolle overtocht van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk van de in aanbouw zijnde onderzeeboot O-24 in mei 1940. Het tweede Bronzen Kruis kreeg De Jong in 1943 voor zijn operationele verdiensten tijdens de oorlog aan boord van diezelfde onderzeeboot. Ook is De Jong onderscheiden met het Distinguished Service Cross, een Britse dapperheidsonderscheiding voor marinepersoneel.

Piet de Jong heeft al die jaren een nauwe band onderhouden met Defensie en de marine in het bijzonder. Bij belangrijke herdenkingen en evenementen was hij aanwezig en toonde hij altijd grote interesse in het personeel en de organisatie.  Bij het ministerie van Defensie wordt De Jong zeker niet vergeten. De perszaal in het departement is bovendien naar hem vernoemd.

Politieke carrière
De KVP is in 1959 opzoek naar een geschikte staatssecretaris van Marine en informeren bij De Jong of hij interesse heeft. De Jong maakt als staatssecretaris onderdeel uit van het Kabinet-De Quay. In drie opéénvolgende kabinetten is hij minister van Defensie. Zijn benoeming tot minister-president in 1967 komt voor veel mensen dan ook niet als een verrassing. Kabinet-De Jong is het eerste na-oorlogse kabinet, dat vier jaar crisisvrij regeert. Na zijn premierschap treed hij toe tot de Eerste Kamer. En is hij fractievoorzitter van de KVP.