Oud-premier en -marineofficier Piet de Jong overleden

Piet De Jong, Minister van Defensie in 1964. Nationaal Archief Anefo. Foto: Joop van Bilsen

Op 1 augustus is oud-premier en -marineofficier Piet de Jong (101) in besloten kring begraven. Hij overleed vorige week woensdag. Hij was de oudste nog levende oud-regeringsleider ter wereld. De Jong groeit op in Apeldoorn, waar hij in 1915 geboren is uit katholieke ouders. Na het behalen van het HBS-B diploma in 1931 meldt hij zich aan bij de Koninklijke Marine. Aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder volgt hij een opleiding tot adelborst.

Tussen 1934 en 1947 is De Jong werkzaam voor de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine. Gedurende de Tweede Wereldoorlog neemt hij met zijn onderzeeboot deel aan verschillende gevechtshandeling. Onder zijn commando worden vanaf 1944 verschillende Japanse en Italiaanse schepen tot zinken gebracht. In verschillende hooggeplaatste functies dient hij tussen 1947 en 1959 ook boven de zeespiegel.

Distinguished Service Cross
De oud-regeringsleider is 2 keer gedecoreerd met het Bronzen Kruis. De eerste was voor zijn succesvolle overtocht van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk van de in aanbouw zijnde onderzeeboot O-24 in mei 1940. Het tweede Bronzen Kruis kreeg De Jong in 1943 voor zijn operationele verdiensten tijdens de oorlog aan boord van diezelfde onderzeeboot. Ook is De Jong onderscheiden met het Distinguished Service Cross, een Britse dapperheidsonderscheiding voor marinepersoneel.

Piet de Jong heeft al die jaren een nauwe band onderhouden met Defensie en de marine in het bijzonder. Bij belangrijke herdenkingen en evenementen was hij aanwezig en toonde hij altijd grote interesse in het personeel en de organisatie.  Bij het ministerie van Defensie wordt De Jong zeker niet vergeten. De perszaal in het departement is bovendien naar hem vernoemd.

Politieke carrière
De KVP is in 1959 opzoek naar een geschikte staatssecretaris van Marine en informeren bij De Jong of hij interesse heeft. De Jong maakt als staatssecretaris onderdeel uit van het Kabinet-De Quay. In drie opéénvolgende kabinetten is hij minister van Defensie. Zijn benoeming tot minister-president in 1967 komt voor veel mensen dan ook niet als een verrassing. Kabinet-De Jong is het eerste na-oorlogse kabinet, dat vier jaar crisisvrij regeert. Na zijn premierschap treed hij toe tot de Eerste Kamer. En is hij fractievoorzitter van de KVP.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →