Oud-premier en -marineofficier Piet de Jong overleden

Piet De Jong, Minister van Defensie in 1964. Nationaal Archief Anefo. Foto: Joop van Bilsen

Op 1 augustus is oud-premier en -marineofficier Piet de Jong (101) in besloten kring begraven. Hij overleed vorige week woensdag. Hij was de oudste nog levende oud-regeringsleider ter wereld. De Jong groeit op in Apeldoorn, waar hij in 1915 geboren is uit katholieke ouders. Na het behalen van het HBS-B diploma in 1931 meldt hij zich aan bij de Koninklijke Marine. Aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder volgt hij een opleiding tot adelborst.

Tussen 1934 en 1947 is De Jong werkzaam voor de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine. Gedurende de Tweede Wereldoorlog neemt hij met zijn onderzeeboot deel aan verschillende gevechtshandeling. Onder zijn commando worden vanaf 1944 verschillende Japanse en Italiaanse schepen tot zinken gebracht. In verschillende hooggeplaatste functies dient hij tussen 1947 en 1959 ook boven de zeespiegel.

Distinguished Service Cross
De oud-regeringsleider is 2 keer gedecoreerd met het Bronzen Kruis. De eerste was voor zijn succesvolle overtocht van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk van de in aanbouw zijnde onderzeeboot O-24 in mei 1940. Het tweede Bronzen Kruis kreeg De Jong in 1943 voor zijn operationele verdiensten tijdens de oorlog aan boord van diezelfde onderzeeboot. Ook is De Jong onderscheiden met het Distinguished Service Cross, een Britse dapperheidsonderscheiding voor marinepersoneel.

Piet de Jong heeft al die jaren een nauwe band onderhouden met Defensie en de marine in het bijzonder. Bij belangrijke herdenkingen en evenementen was hij aanwezig en toonde hij altijd grote interesse in het personeel en de organisatie.  Bij het ministerie van Defensie wordt De Jong zeker niet vergeten. De perszaal in het departement is bovendien naar hem vernoemd.

Politieke carrière
De KVP is in 1959 opzoek naar een geschikte staatssecretaris van Marine en informeren bij De Jong of hij interesse heeft. De Jong maakt als staatssecretaris onderdeel uit van het Kabinet-De Quay. In drie opéénvolgende kabinetten is hij minister van Defensie. Zijn benoeming tot minister-president in 1967 komt voor veel mensen dan ook niet als een verrassing. Kabinet-De Jong is het eerste na-oorlogse kabinet, dat vier jaar crisisvrij regeert. Na zijn premierschap treed hij toe tot de Eerste Kamer. En is hij fractievoorzitter van de KVP.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< May 2018 >>
MTWTFSS
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

North Sea Offshore 7 juni in Den Helder

Op donderdag 7 juni vindt de vierde editie van North Sea Offshore (NSO) plaats in Den Helder, hét offshore- en windenergiecentrum in Nederland. Het evenement is voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie in Nederland. NSO haalt internationale bedrijven en professionals naar Den Helder om te netwerken, kennis uit te wisselen en bekend te raken met alle mogelijkheden die de regio Noord Holland Noord te bieden heeft. Met name op het gebied van mariene-, maritieme- en offshore energie. Het evenement vindt plaats in Theater De Kampanje in Den Helder.

Beslissers en influencers van toonaangevende partijen uit de offshore branche zullen aanwezig zijn. Tijdens de lunch en afsluitende netwerkborrel hebben deelnemers alle mogelijkheid tot netwerken.

Programma
Tijdens het ochtendprogramma kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een van de bedrijfsbezoeken, georganiseerd door verschillende organisaties uit de regio. Na de lunch delen sleutelfiguren uit de sector hun kennis in actuele keynotes tijdens het plenaire middagprogramma. De dag zal afgesloten worden met een netwerkborrel.

North Sea Offshore
Ben je geïnteresseerd en wil je meer te weten komen over het plenaire programma en de bedrijven die hun deuren openstellen voor workshops en interessante lezingen? Ga voor meer informatie naar www.northseaoffshore.com.

Over North Sea Offshore
NSO wordt georganiseerd in opdracht van Port of Den Helder, Den Helder Airport, HSV en Ontwikkelingsbedrijf NHN. Uitvoerend producent is Navingo B.V. Naast NSO produceert Navingo ook Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) en het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) nog twee evenement voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie.

read more >

WindDays 13 en 14 juni in WTC Rotterdam

Het windenergie evenement WindDays wordt op 13 en 14 juni gehouden in het WTC Rotterdam. De beursvloer heeft 70 standhouders en trekt zo’n 2500 bezoekers. Er is een conferentie programma met meer dan 80 sprekers die tijdens 30 parallelsessies hun kennis en ervaringen omtrent de laatste ontwikkelingen in de windsector delen.

André Kuipers opent de WindDays 2018
Tijdens de openingssessie vertelt André Kuipers over zijn ervaringen als astronaut. Met het ruimtestation vloog hij 16 keer per dag een rondje rond de aarde. Vanaf daar waren de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan, zoals klimaatverandering, ontbossing en de gevolgen van verstedelijking, goed zichtbaar.

Naast André Kuipers geven ook vooraanstaande bedrijven, overheden en organisaties hun visie op de energievoorziening van de toekomst en de rol van windenergie bij de realisatie van (inter)nationale klimaatdoelen.

Wilt u als windenergie professional ook profiteren van deze nieuwe inzichten? 
Registreer nu! Op www.winddays.nl 
Bekijk het hele conferentie programma op www.winddays.nl/conferentie

read more >