“Windenergie bijna miljard goedkoper dan biomassa bijstoken”

Investeren in een pakket met wind op zee, zon en biowarmte is bijna 1 miljard euro goedkoper dan biomassa bijstook in kolencentrales. Dit blijkt uit het gepubliceerde onderzoek van CE Delft op 19 juli, in opdracht van Natuur & Milieu en Eneco. Aanleiding van de studie is de onlangs bekendgemaakte Borssele tender die het goedkoopste windpark ter wereld bleek te zijn.

Het voordeel van bijna 1 miljard euro (940 miljoen euro) komt doordat uit de nieuwe Borssele tender blijkt dat wind op zee 7,3 cent kost per kWh, terwijl het meestoken van biomassa in nieuwe kolencentrales 11,4 cent kost per kWh volgens subsidieregeling (SDE+). Daarnaast levert het pakket met wind op zee drie keer zoveel banen op en zorgt het voor een lagere energierekening voor consumenten.

Van 400 miljoen naar 1 miljard goedkoper
Eerder onderzoek toonde al aan dat dit pakket met wind op zee 400 miljoen euro goedkoper was dan biomassa bijstook. Zonder netkosten was dit voordeel zelfs 600 miljoen. Dit onderzoek publiceerden Natuur & Milieu en Eneco in februari 2016.

TenneT geeft aan dat en extra windpark van 700 MW mogelijk is
TenneT gaat de geplande 3.450 MW aan windparken aansluiten en geeft aan dat het mogelijk is om het extra windpark te bouwen op basis van een aantal voorwaarden. TenneT geeft aan dat er dit jaar nog (2016) een besluit moet vallen door het ministerie van Economische Zaken en ook dit jaar de locatie bekend moet worden. Dan zou TenneT de aansluiting kunnen realiseren en de ambitieuze doelstelling voor 3.450 MW kunnen verhogen met 700 MW. Verder moet het windpark te verbinden zijn door middel van het gestandaardiseerde aansluitconcept op basis van 700MW wisselstroomtechniek (AC) dat TenneT  in samenspraak met de windparkontwikkelaars ontworpen heeft voor de huidige geplande windparken.