Haven van Antwerpen verwacht opnieuw een recordjaar

Foto: Port of Antwerp Foto Idem

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 108 miljoen ton 3,6% meer goederen behandeld dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar. De overslag van containers en vloeibaar massagoed steeg, droog massagoed, stukgoed en het roro-verkeer gingen er op achteruit.

De containeroverslag in TEU steeg met flink met 4,4% en ook in de overslag van vloeibaar massagoed werd 8,4% meer behandeling genoteerd waarmee dit segment opnieuw zijn positie van sterke groei in de Antwerpse haven bevestigt.

Het eerste halfjaar deden ook beduidend meer ultra large container schepen Antwerpen aan. In de eerste 6 maanden van vorig jaar 146 grote containerschepen, en in het eerste half jaar van dit jaar 242 (+66%). Vooral in de categorie +13.000 TEU was de stijging met +78% zonder meer spectaculair te noemen.

Minder roro-verkeer 
Het roro-verkeer ging er op achteruit: 3,7% tot 2.347.444 ton. Het aantal behandelde auto’s zat wel in de lift: +1,3% tot 620.332 stuks. De behandeling van conventioneel stukgoed zakte terug tot 4.752.222 ton (1,7%), ondanks een toegenomen overslag van staal (+12,3% tot 3.748.613 ton). De overslag van fruit bleef stabiel, al noteerde de haven meer overslag van gecontaineriseerd fruit. De teruglopen behandeling van papier en pulp drukten dan weer op de overslagcijfers.

Vloeibaar massagoed
De overslag van vloeibaar massagoed steeg de eerste zes maanden van dit jaar met +8,4% tot 35.403.953 ton. Voor de behandeling van aardoliederivaten werd het eerste halfjaar van dit jaar 26.190.485 ton genoteerd, een stijging van 13,9%. De toegenomen aanwezigheid van de vloeibare tankopslag in Antwerpen versterkt de positie van het petrochemische complex. Antwerpen dankt haar aantrekkelijkheid voor internationale investeerders aan haar zeer centrale ligging in Europa en de sterke concentratie aan chemiebedrijven, gekoppeld aan de beschikbaarheid van goed geschoolde werknemers.

Droog massagoed
De behandeling van droog massagoed klokte af op 6.051.326 ton, wat een daling van 14,7% inhoudt ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De dalende vraag naar kolen zette zich ook het afgelopen kwartaal verder wat zich de voorbije zes maanden vertaalde in een negatief resultaat voor dit goederensegment: 55,0% tot 372.714 ton. Ook de gedaalde overslag van ertsen (18,9% tot 996.034 ton) duwde het halfjaarresultaat van het droog massagoed in de min.

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →