Smokkelaarsbende Rotterdamse haven opgerold

De politie eenheid Rotterdam heeft 7 mannen aangehouden die cocaïne smokkelde van Zuid-Amerika naar de Rotterdamse haven. De politie en het Openbaar Ministerie denken hiermee een criminele organisatie te hebben opgerold. De recherche van de Zeehavenpolitie Rotterdam heeft onder leiding van een officier van justitie het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar een criminele organisatie die deze cocaïnesmokkel uitvoerde. 

In het onderzoek kwam naar voren dat een medewerker van een Rotterdams transport- en expeditiebedrijf een cruciale rol speelde. De medewerker is al eerder aangehouden. De cocaïne werd bijgepakt in containers voor bona fide afnemers en de medewerker zorgde ervoor dat die informatie bij de criminelen terecht kwam zodat de drugs eruit gehaald kon worden. In een aantal gevallen gingen de containers ook door naar een bedrijventerrein in Moerdijk om ze daar leeg te halen.

Aanhoudingen
Maandag werden er bij een gecoördineerde actie 4 mannen aangehouden. Dat gebeurde op een industrieterrein in Zevenbergen door een arrestatieteam van de politie en het team bijzondere bijstand van de Douane. Onder hen was de chauffeur van een truck die een container vervoerde met daarin dozen met blikken vis. Tussen de vis zat 200 kilo cocaïne. De container was in juni vanuit Ecuador aangekomen in de haven van Rotterdam. Het rechercheteam vermoedt dat de organisatie vaker partijen cocaïne heeft ingevoerd.

Vrijwel tegelijkertijd werden maandag in twee bedrijfspanden en vier woningen in Rotterdam Zuid en Ridderkerk invallen gedaan. In één van de bedrijfspanden werd een vijfde man aangehouden. Bij de doorzoekingen werden diverse voertuigen, telefoons en andere zaken in beslag genomen. Een zesde verdachte werd woensdag aangehouden. Een zevende verdachte vluchtte naar Bulgarije maar is inmiddels ook aangehouden.

De in Nederland aangehouden verdachten zijn mannen van 22 tot 59 jaar en afkomstig uit Rotterdam, Dordrecht en de gemeente Binnenmaas of zonder vaste woon- of verblijfplaats. De medewerker van het transportbedrijf is een 38-jarige Rotterdammer. De naar Bulgarije gevluchte man is 34 en komt eveneens uit Rotterdam. Inmiddels heeft het OM verzocht de man uit te leveren.

Voorgeleid
De andere verdachten zijn donderdag en vrijdag voorgeleid. Vijf van hen zijn door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. De chauffeur is door de RC op vrije voeten gesteld. Hij blijft wel verdachte. Het onderzoek wordt voortgezet.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< May 2019 >>
MTWTFSS
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Geen evenementen Geen evenementen