Nederlands superjachtcluster blijft groeien

De laatste cijfers illustreren de sterke positie van de Nederlandse sector. In 2015 lanceerden de Nederlandse werven 22 superjachten (6 meer dan in 2014) met een waarde van €1,18 miljard. En deze groei zet zich voort: leden van de HISWA Holland Yachting Group hebben in 2015 opdrachten ontvangen voor 24 superjachten, een toename van 26,3% ten opzichte van 2014. En de verwachte 25 leveringen in 2016 met een totale lengte van 1425 meter benadrukken het succes van het Nederlandse superjachtcluster.

Het onlangs aankondigde plan van Feadship om een vierde productie- en refitlocatie te openen in Amsterdam is het meest recente voorbeeld van een groei in het Nederlandse superjachtcluster. Heesen Yachts is onlangs begonnen met de bouw van een nieuw 85-meter droogdok op de huidige locatie in Oss dat naar planning in oktober 2016 zal worden opgeleverd.

Think Yachts, Think Holland
Jeroen Sirag, export manager van de HISWA Holland Yachting Group, denkt dat de nieuwe marketingcampagne ’Think Yachts, Think Holland’ inmiddels zijn vruchten afwerpt. De campagne startte begin 2014 en heeft als doel de 40 Nederlandse bedrijven sterker te positioneren op internationale markten om zo de export te bevorderen. De campagne kent drie pijlers; ambacht, innovatie en creativiteit. “Wij zorgen ervoor dat de diverse doelgroepen overwegen een superjacht of aanverwante producten aan te schaffen, eerst denken aan Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat het Nederlandse superjachtcluster wereldwijd leider blijft in de komende jaren.”

Uitbreidingen afgelopen jaren
Tevens breidde Oceanco haar faciliteit in Alblasserdam eind 2014 met 120.000m² uit door toevoeging van een 150 meter lange hal, 2.800m² aan kantoorruimte en 13.000 m² aan werkplaats. AMELS heeft ondertussen een nieuw overdekt droogdok met een lengte van 204 meter en een oppervlakte van 7.400m2 geopend in Vlissingen als uitbreiding van de twee bestaande droogdokken (215 en 145 meter). Hakvoort Shipyard investeerde in een nieuw hal op slechts 200 meter van de huidige faciliteiten in Monnickendam. Mulder Shipyard opende in 2013 een tweede werf in Zoeterwoude Rijndijk met een oppervlakte van 7.000m², gericht op refits en de bouw van nieuwe jachten van 18 tot 40 meter.

Royal Huisman vergrootte de capaciteit van haar twee hallen in Vollenhove om de nieuwbouw en refit van Huisfit projecten tot 60 meter te faciliteren. Holland Jachtbouw in Zaandam heeft inmiddels een geavanceerde constructiehal van 60m bij 26m en verlengde haar vorige voornaamste hal tot 55m. Een andersoortige groei vond plaats door een fusie tussen twee vooraanstaande Nederlandse superjachtbouwers: Vitters Shipyard uit Zwartsluis en Claasen Shipyards in Zaandam.

Uitbreiding van maritieme toeleveringssector
De maritieme toeleveringssector, een integraal onderdeel van het succes van de Nederlandse superjachtindustrie, zag een toename in zowel activiteiten als faciliteiten. Zo verhuisde Hydromar Marine Equipment in 2015 naar een nieuwe locatie in Leeuwarden en versterkte hiermee de samenwerking met Cramm Yachting Systems op het gebied van hydraulica. Aan het eind van 2015 rondde Tijssen Elektro een grootschalige verbouwing van haar hoofdkantoor in Oss af met een extra 315m2 in het vooruitzicht van verwachte groei. Van Berge Henegouwen verhuisde onlangs naar Amsterdam waar het bedrijf nu is voorzien van speciale testfaciliteiten en een professionele werkplaats.

Verschillende toeleveringsbedrijven zagen ook uitbreidingen in het buitenland
Huisman Maritiem biedt klanten nu ook ondersteuning in het Middellands Zeegebied met de oprichting van Huisman Etech Yacht Services in Monaco, die 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar is. Heinen & Hopman opende in Antibes een ‘one-stop-shop’ voor advies, technische ondersteuning en service voor HVAC, elektrotechnische systemen en generators voor superjachten in samenwerking met Zenoro en De Keizer Marine Engineering onder de noemer MY TECH TEAM. De Keizer opent aankomende september een zevende locatie in West Palm Beach als uitbreiding van haar Managed Premium Service voor superjachten in
’s werelds belangrijkste vaargebieden.

“Al deze positieve initiatieven en investeringen laten zien hoe de leden van de HISWA Holland Yachting Group zich inzetten om ook in de toekomst hun klanten de best mogelijke diensten te bieden,” aldus Sirag. “En de vooraanstaande ervaring en vaardigheden van het personeel van de verschillende werven en toeleveranciers in de sector zijn natuurlijk minstens even belangrijk. Zij zijn de drijvende kracht achter het Nederlandse superjachtcluster en de voornaamste reden waarom Nederland voorop loopt.”