Zr.Ms. Van Amstel naar Middellandse Zee voor grensbewaking

Het multipurposefregat Zr.Ms. Van Amstel gaat deelnemen aan de Europese Frontex-operatie Triton en is op 4 juni van de Egeïsche Zee vertrokken richting de Middellandse Zee. Het schip en haar bemanning gaan zich in de Zuid-Italiaanse wateren concentreren op grensbewaking en het in kaart brengen van illegale migratiestromen vanuit Noord-Afrika. In noodsituaties kan ook gevraagd worden om een bijdrage te leveren aan search and rescue operaties rond Italië en Malta. Op 3 juli keert Zr.Ms. Van Amstel terug richting Den Helder, waar het schip naar verwachting op 15 juli aankomt.

De afgelopen drie maanden heeft het fregat gepatrouilleerd tussen het Griekse eiland Chios en de Turkse kust. Het schip had als taak om met de eigen gespecialiseerde sensoren vluchtelingenstromen tussen beide landen te observeren en te rapporteren. Zodra boten met migranten werden waargenomen, werd contact opgenomen met de Grieks en Turkse Kustwacht om de migranten naar de kust te brengen.

Frontex versterking van Europese grenscontroles
Frontex is opgericht in 2004 voor versterking van de Europese grenscontroles. De Koninklijke Marechaussee is de Nederlandse vertegenwoordiger van Frontex. Nederland draagt bij aan Frontex met marineschepen, kustwachtvliegtuigen en marechausseepersoneel. Tientallen marechaussees bewaken de Schengenbuitengrenzen en belangrijke posten zoals de zuidelijke buitengrens in Italië, Malta en Spanje en de oostelijke buitengrens in Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Frontex zet regelmatig migratiehonden en -geleiders van de Koninklijke Marechaussee in aan de Spaans-Marokkaanse, Bulgaars-Turkse en Grieks-Turkse (zee)grens.

Sinds januari dit jaar levert Nederland ook een multidisciplinair Border Security Team (BST) aan Frontex
Defensie levert ook kennis en expertise aan Frontex. Dat gebeurt door het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse Defensie Academie. Naast de inzet van de Van Amstel stelde Nederland eerder al een kustwachtvliegtuig en grenswachters ter beschikking. Daarnaast nam de Koninklijke Marine in 2010 met twee schepen en in 2011 met vier schepen deel aan de Frontex operatie Indalo. Sinds januari dit jaar levert Nederland ook een multidisciplinair Border Security Team (BST) aan Frontex. Dit team heeft als hoofdtaak het screenen, registreren, debriefen en identificeren van migranten in zogenoemde hotspots. De marine ondersteunt het BST met twee FRISC’s met bemanning. De Nederlandse deelname aan Frontex operaties vindt plaats onder gezag van het ministerie van Veiligheid en Justitie.