CEO Maersk: ‘Negatieve rentes schadelijk voor scheepvaart’

Nils Smedegaard Andersen, CEO van ‘s werelds grootste rederij Maersk, maakt zich zorgen over het economische klimaat voor de scheepvaartindustrie. In een interview met Bloomberg uit hij zijn zorgen en heeft hij flinke kritiek op het huidige monetaire beleid, op de banken en politici op dit moment. 

“Negatieve rentes zijn schadelijk voor de scheepvaartindustrie door het uitstellen van de consolidatiegolf (van korte leningen naar leningen voor langere termijn) die zo hard nodig is op dit moment.”  Aldus Nils Smedegaard Andersen.

“Politici voeren niet de hervormingen door die nodig zijn maar laten het aan de monetaire beleidsmakers over om de economische problemen op te lossen waar veel landen mee geconfronteerd worden met een laag concurrentievermogen en lage investeringsniveaus”

De scheepvaartindustrie heeft niet genoeg buffer voor nog meer tegenslagen. Container lines  ‘staren naar een vreselijk 2016’ met een daling in wereldwijde handelsvolumes, lage vrachttarieven en overcapaciteit. Dit stond vorige maand in een rapport van Drewry Maritime Equity Research. Zij schatten een verlies van 6 miljard dollar voor de scheepvaartindustrie dit jaar.