Quarantainegebouwen op Heijplaat worden gerenoveerd

In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam renoveert Heijmans de historische quarantainegebouwen op Heijplaat in Rotterdam. Het gaat om onderhoud aan de schil van vijf gebouwen. De gebouwen in het 100 jaar oude dorp zijn in 2008 een officieel Rijksmonument geworden. Het werk is recent gestart en wordt in juni overgedragen aan de het Havenbedrijf.

De oorspronkelijke historische details van de gebouwen blijven bewaard
Sinds de in gebruik name van de quarantainegebouwen in 1935 zijn de gebouwen aan een opknapbeurt toe. Heijmans voert renovatiewerkzaamheden uit aan onder meer: luifels, kozijnen, pannendak en goten. Ook wordt de overtollige begroeiing rondom de gebouwen weggehaald. De oorspronkelijke historische details van de gebouwen blijven bewaard. De werkzaamheden vinden vooral buitenshuis plaats. De namen van de te renoveren gebouwen, het ‘Ontsmettingsgebouw’, het ‘Keukengebouw’, de ‘Isoleerbarak’, de ‘Portiersloge en het ‘Chloorhuisje’, herinneren direct aan de ontstaansgeschiedenis van het Quarantaine-terrein.

Quarantaine-terrein
Het zes hectare tellende Quarantaine-terrein ligt ten Noord westen van Heijplaat en is omringd door havens en de rivier de Maas. Oorspronkelijk waren de gebouwen bedoeld om besmette zeelieden te behandelen en te isoleren. Die functie heeft het uiteindelijk nooit gehad. Wel zijn er vluchtelingen, repatrianten uit Nederlands-Indië en emigranten opgevangen. Het complex bestond uit twaalf verschillende gebouwen, waarvan er nog negen in gebruik zijn. De gebouwen worden gebruikt door o.a. kunstenaars.