Groot onderhoud Hartelkering van start

Dit jaar krijgt de Hartelkering bij Spijkenisse een zeer grote onderhoudsbeurt. Voor het eerst in 20 jaar gaat Rijkswaterstaat de schuiven en hefcilinders uit hun constructie tillen en wegbrengen voor groot onderhoud. Op 28 april is de kleine schuif uit de constructie gehesen en weggebracht voor onderhoud. Als het weer het toelaat volgen de grote schuif en de hefcilinders in het weekend en begin volgende week.

De Hartelkering vormt samen met de Maeslantkering de Europoortkering, die zo’n 2 miljoen mensen in de provincie Zuid-Holland tijdens het stormseizoen beschermt tegen stormvloeden vanuit zee. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot half april. Nu het stormseizoen is afgelopen kan de onderhoudsklus beginnen. De voorbereidende werkzaamheden op locatie zijn inmiddels voltooid.

Hinder voor de scheepvaart
In april en juli wordt het Hartelkanaal een aantal keer afgesloten voor hijswerkzaamheden. Om de overlast voor de scheepvaart te beperken is dit ingedeeld in periodes van 2 tot 6 uur, met pauzes ertussen. Tijdens die tussenpozen is de vaarweg gewoon open. Het HavenCoördinatieCentrum (HCC) informeert de scheepvaart over de geplande werkzaamheden met eventuele wijzigingen, en de gevolgen daarvan.

Voor details en de meest actuele informatie kan de scheepvaart terecht bij het Haven Coördinatie Centrum, telefoonnummer 010 – 252 10 00 of VHF kanaal 11; of de Verkeerscentrale Rotterdam, telefoonnummer 010 – 252 28 01 of VHF kanaal 11. Rijkswaterstaat raadt u aan om via deze kanalen op de hoogte te blijven over de voortgang en eventuele wijzigingen in de genoemde data en tijden.