Maritieme samenwerking tussen Nederland en Indonesië

Nederland en Indonesië intensiveren hun maritieme samenwerking op het gebied van havenontwikkeling, scheepsbouw en visserijlogistiek. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) tekende op 22 april een samenwerkingsovereenkomst met de Indonesische minister Marsudi van Buitenlandse Zaken. Ook bracht ze met president Widodo een bezoek aan Maasvlakte II en de Maeslantkering.

“Indonesië wil in 2025 tot de top-10 van wereldeconomieën te behoren. De maritieme sector is daarbij een belangrijke katalysator en Nederlandse kennis en kunde komen dan goed van pas”, aldus minister Schultz na ondertekening van de afspraken. “Indonesië kan vele nieuwe banen creëren en voor Nederlandse bedrijven liggen er veel kansen.”

Nederland deelt kennis over de aanleg van havens en het bedrijven ervan 
Nederland heeft kennis over het zo efficiënt mogelijk overslaan van goederen in de haven. Ook het aanleggen van speciale economische zones rond havens, het ontwikkelen van havens en het organiseren van de logistiek zijn onderwerpen waar Nederland goed in is. Daarnaast heeft Nederland Indonesië veel te bieden op het gebied van maritieme opleidingen.

“Er werken honderdduizenden mensen in de haven en de visserij. Indonesië wil terug naar groeicijfers van 6 tot 7 procent per jaar. Betere opleidingen kunnen daarbij helpen”, benadrukt Schultz.

President Widodo bezoekt Maasvlakte II
Samen met een bedrijvendelegatie uit Indonesië en Nederland brachten minister Schultz, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en president Widodo een bezoek aan Maasvlakte II onder leiding van Allard Castelein CEO Havenbedrijf . Tijdens een boottocht door de Rotterdamse haven werd de president geïnformeerd over de havenontwikkeling, de maritieme sector en over waterveiligheid en kustverdediging.

Deze samenwerking sluit goed aan op de samenwerking ‘waterbeheer en kustontwikkeling’ die al van kracht is
De samenwerking op maritiem gebied sluit goed aan bij de lopende samenwerking op het gebied van waterbeheer en kustontwikkeling. De Nederlandse kennis wordt vooral ingezet in de strijd tegen overstromingen, vervuiling van rivieren en drinkwatertekorten.