Peter Zoeteman reageert op FNV in Radioprogramma

Foto: NMT

In het afgelopen weekend zijn over de inhuur van Roemenen bij een scheepswerf artikelen verschenen in een aantal dagbladen en heeft de NOS hier een item aan gewijd. De gehele Nederlandse scheepsbouw werd daarbij onterecht door de FNV in een kwaad daglicht gesteld. Directeur van Netherlands Maritime Technology (NMT), Peter Zoeteman, heeft dit afgelopen maandag in het radio 1 programma ‘Dit is de dag’ enigszins weten te nuanceren.

Beluister hier het fragment

NMT vindt de aantijgingen onterecht. De feiten:
– Door gebruik te maken van de zogenaamde Europese A1-regeling ontstaat een groot verschil tussen het brutoloon van een ingehuurde Roemeense werknemer en dat van een Nederlandse, ook al verdienen ze netto hetzelfde.

– Deze A1-regeling betreft niet alleen Roemenen in de scheepsbouw, maar Oost-Europese werknemers in het algemeen en in alle sectoren, waaronder de bouw, land- en tuinbouw en transportsector. Dit past bij de afspraken tussen EU-lidstaten. De regeling is niet illegaal.

Het is volgens NMT ongepast om individuele bedrijven hier op aan te spreken. Voor handhaving van de regels rond arbeid is de overheid, in dit geval de Arbeidsinspectie, verantwoordelijk. Voor aanpassing van wetten en regels moet de FNV bij de overheid zijn in Den Haag of Brussel.

NMT pleit voor duidelijke regels omtrent de tewerkstelling van buitenlandse werknemers. Verder biedt NMT een uitgebreide training over de ‘Wet Arbeid Vreemdelingen’ zodat lidbedrijven goed weten hoe ze hier correct mee om moeten gaan.

De maritieme technologie (bestaande uit scheepswerven, maritieme toeleveranciers en dienstverleners) behaalde in 2014 een omzet van € 7,5 miljard en biedt werk aan bijna 32.000 professionals. De cijfers van 2015 worden op 19 mei bekend gemaakt. De branche staat wereldwijd bekend om haar innovatieve vermogen, maatwerk, leverbetrouwbaarheid en technologische kennis.

Meer… NMT

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →