Kapitein en bemanning ASD Tug geven feedback aan Damen

Het team op de 'Venus' van Iskes Towage & Salvage

Kapitein en bemanning van ASD Tug 2411 ‘Venus’ geven Damen nuttige feedback na drie maanden operationeel te zijn geweest. In november 2015 werd een nieuwe Damen ASD 2411 opgeleverd aan Iskes Towage & Salvage. In de 100 dagen dat het schip nu in gebruik is genomen heeft zij assistentie verleend in de sluizen en kanalen rond de haven van Amsterdam en die van IJmuiden.

De kapitein van de Venus, Auke de Haan, werkt nu zes jaar voor Iskes Towage & Salvage, meestal op grotere sleepboten. “Ik had wel mijn twijfels over deze relatief kleine sleepboot, maar dat bleek niet terecht. We werken veel over de boeg, waarbij we in z’n achteruit slepen, maar de achtersteven komt netjes uit het water met een grote koersstabiliteit. Het schip is heel wendbaar en is ondanks de krachtige eigenschappen heel goed aan te sturen dankzij de slipkoppelingen. Ik kan manoeuvres verrichten bij slechts 10 omwentelingen op de schroef.”

Kapitein De Haan is zeer tevreden over het zicht dat hij heeft vanaf de brug, maar hij heeft nog wel wat belangrijke feedback voor Damen over het comfort op de brug. “De brug zou wat ruimer kunnen zijn,” zegt hij. “Zo is er een goede stoel voor de kapitein, maar er is slechts een eenvoudige bank voor mijn bemanning.”

Uit de machinekamer
Beneden in de machinekamer is engineer Wilco Wittekoek dé man om iets te zeggen over de prestaties van Venus gedurende haar eerste drie maanden. “Het is een heerlijk stil schip,” aldus Wittekoek. “De machinekamer heeft veel meer elektronica dan veel van de oudere sleepboten waarop ik gewerkt heb, maar dat is nu eenmaal zo vandaag de dag. En als engineer is het natuurlijk altijd jammer dat je niet meer zo veel aan een motor kunt knutselen. Dat gaat nu allemaal via de laptop. Maar de ondersteuning die we vanaf de wal van Caterpillar krijgen, is heel fijn. Doordat de gegevens op deze manier worden verzameld en geanalyseerd, blijft het schip in tiptopconditie.

Managing Director Jim Iskes:“Je belt ze op en zegt wat je precies wilt hebben en dan regelen zij dat. Vervolgens krijg je de sleutel en kun je wegvaren. Natuurlijk kent ieder nieuw schip bepaalde kinderziektes, maar Damen lost dit altijd op. Er wordt topkwaliteit geleverd, en dat is natuurlijk precies wat iedere rederij wil.”

Stem vanaf de brug
De Damen ASD 2411 combineert een aantal voordelen van verschillende sleepbootontwerpen. Het schip heeft een indrukwekkende trekkracht van 70 ton voor een sleepboot van 24 meter lang. Sinds haar oplevering heeft de Venus, het twaalfde schip in de vanuit Amsterdam opererende Iskesvloot, schepen van zeer diverse pluimage geassisteerd. Haar eerste klus was het veilig naar open zee brengen van een 280 m lange bulkcarrier. Haar tweede bestond uit de handling van een kleine kotter.

Mijndert Wiesenekker, Sales Director Benelux, onderdeel van het Damen-team: “Het zijn onze klanten die elke dag met onze schepen werken en dus de praktijkervaring hebben. We nemen hun feedback dan ook heel serieus. Door goed naar hen te luisteren en iets met hun opmerkingen te doen, kunnen we onze schepen echt verbeteren.”

Meer… Damen

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →