Fietspad verlicht zichzelf met zonne- en windenergie

In het Amsterdamse havengebied ligt een fietspad dat op innovatieve wijze wordt verlicht met zonne- en windenergie die ter plekke wordt opgewekt. Met dit zelfvoorzienend en autonoom systeem heeft de Amsterdamse haven een wereldprimeur in handen. De ambitie is om deze pilot verder uit te breiden en stap voor stap het hele havengebied op deze duurzame, veilige en gebruiksvriendelijke manier te gaan verlichten.

In totaal zijn er 42 straatlantaarns geplaatst die voor hun dynamische en dimbare LED-lampen geen stroom meer nodig hebben van het reguliere (AC) net. De duurzame elektriciteit komt volledig van de nabij geplaatste drijvende zonnepanelen en van een mini windturbine. Deze laden een batterij op en door het eigen gelijkspanningsnet (DC) worden de straatlantaarns van de benodigde energie voorzien. Hierdoor treedt er geen energieverlies meer op want gelijkstroom (DC) hoeft niet te worden omgezet naar wisselstroom (AC) en andersom.

Wereldprimeur
Dit systeem is ontwikkeld door Havenbedrijf Amsterdam en duurzaam energiebedrijf Eneco. Het systeem verdient zich terug, omdat er onder andere geen energiekosten zijn. Door de lokale opwekking en lokaal verbruik, hoeven geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet naar de te verlichte openbare ruimte. Daarnaast zijn er ook geen omvormers meer nodig en zijn DC-kabels dunner dan AC-kabels, dit alles bespaart  in grondstoffen en investeringen. Met dit zelfvoorzienende systeem dat op gelijkspanningnet werkt en daarmee onafhankelijk is van het openbare wisselspanningsnet, heeft Amsterdam een wereldprimeur te pakken.

Koen Overtoom, operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam: “Amsterdam is een grote energiehaven. Havenbedrijf Amsterdam heeft dan ook de ambitie om bij te dragen aan de transitie naar schone vormen van energie. Aantrekken van duurzame energiestromen, opwekken van schone energie in het havengebied, en energiezuinige inrichting van het gebied, zijn aspecten daarvan. Met dit project dragen wij bij aan de duurzame innovatie en aan energietransitie, en vervult het een voorbeeld- en voortrekkersrol voor de omgeving. Daar zijn we trots op”.

Met app lichtniveau bepalen
Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen. Dat verhoogt het gevoel van veiligheid en voorkomt onnodig energieverbruik.

Deze pilot is net als het Windlab een voorbeeld van de strategische samenwerking tussen Havenbedrijf Amsterdam en Eneco. Het Windlab werd in mei 2015 geopend in het havengebied. In dit Windlab kunnen kinderen een les over windenergie volgen. Onderdeel van de les is het bezoeken van een windmolen. Inmiddels hebben zo’n 2000 kinderen een educatief bezoek gebracht.

Meer… Port of Amsterdam