Replica Endeavour loopt Scheveningen binnen

De 110-voets driemaster Endeavour is op 15 augustus de haven van Scheveningen binnengelopen. Deze Australische replica van het schip waarmee kapitein James Cook in 1770 Nieuw-Zeeland ontdekte, kwam speciaal ter gelegenheid van het TrompFestival naar Nederland. De driemaster is nog acht dagen lang in Scheveningen te bezichtigen.

De replica van de Endeavour neemt op zaterdag 23 augustus deel aan het zogenaamde Admiraalvaren voor de kust van Ter Heijde aan Zee. De driemaster komt dan onder meer met het marinefregat H.M. Tromp voorbij de Westlandse kust varen. In 1768 vertrok James Cook met His Majesty’s Bark Endeavour vanuit het Engelse Plymouth voor een reis van 3 jaar rond de wereld. Via Zuid-Amerika bereikte hij in 1770 Nieuw-Zeeland. De reis was van grote historische betekenis omdat een nieuw werelddeel werd ontdekt. Er zijn 500.000 manuren nodig geweest om de replica van de Endeavour te bouwen. De bouw van het indrukwekkende 33 meter lange schip begon in 1988 in Fremantle en werd in 1994 in Sydney afgerond. De replica heeft exact dezelfde afmetingen als het originele schip en geeft een getrouw beeld van hoe het schip er in de18de eeuw uitzag. De komst van de Endeavour vanuit het Britse Lowestoft naar Scheveningen en Ter Heijde aan Zee (een dorpskern met 300 huizen en 800 zielen in de gemeente Monster) is een unieke gelegenheid om dit historische schip van dichtbij te bekijken.

De Endeavour, die net een triomfantelijke tocht langs de Britse havenplaatsen heeft gemaakt, is van 16 tot en met 20 augustus tussen 9.00 en 18.00 uur in de haven van Scheveningen voor het publiek opengesteld. In de 2de binnenhaven kan het publiek een indruk te krijgen van het reilen en zeilen op een schip van dit formaat. De initiatiefnemers verwachten van 19 tot en met 23 augustus meer dan 100.000 bezoekers in het anders zo slaperige dorpje Ter Heijde aan Zee. De hele week is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gevuld met activiteiten in het kader van het TrompFestival In totaal zijn er 44 verschillende culturele, historische, muzikale en nautische onderdelen, waarbij voor de Koninklijke Marine een hoofdrol is weg gelegd.

In het voormalige vissersdorp wordt een Airshow gehouden en er zijn verschillende muzikale optredens van bekende artiesten. Tijdens het festival herdenken de ‘Heijenaars’ in klederdracht dat 350 jaar geleden, op 10 augustus 1653, voor de kust van hun dorp Maarten Harpertszoon Tromp om het leven kwam. Dat gebeurde in de Eerste Engelse Oorlog (1652 – 1654) toen één van de grootste zeehelden van ons land tijdens de Slag bij Ter Heijde met een Engelse musketkogel recht in het hart werd geraakt. Aan beide zijden waren de verliezen groot. Aan het begin van de oorlog beschikten de Nederlanders over ongeveer 115 oorlogsschepen, terwijl de Engelsen er 85 hadden. De Engelse schepen waren veelal groter en beter bewapend dan de Nederlandse. Terwijl het zwaarst bewapende Nederlandse oorlogsschip, Tromps vlaggenschip de Brederode over 59 kanonnen beschikte, had de Engelse Sovereign 100 stukken. De Nederlandse vloot werd naar zijn thuishavens verdreven, maar ook de schade aan Engelse zijde was groot. Met het Verdrag van Westminster van 15 april 1654 werd de vrede gesloten.

Bron: Sailto.nl

Bron: , 18-08-2003;