Gemeente Huizen krijgt subsidie voor riviercruisevaart

De gemeente Huizen krijgt € 200.000 subsidie van de Provincie Noord-Holland voor het mogelijk maken van riviercruisevaart. Het gaat om het goed inrichten van de haven om deze schepen te kunnen ontvangen. In september 2015 gaf het college de opdracht om de mogelijkheid van riviercruisevaart te onderzoeken en uit te werken. Het toekennen van de subsidie is een belangrijke stap. 

Lokale en regionale economie
Wethouder Economie en Toerisme Marlous Verbeek: “Huizen ligt op maar 1,5 uur varen van Amsterdam. We kunnen een mooie bestemming worden in de toeristische programma’s van rederijen en vakantieaanbieders. Onze haven heeft een centrale ligging voor uitstapjes in Huizen en de regio Gooi en Vecht. Ook Amsterdam, Almere en Utrecht zijn goed bereikbaar vanuit Huizen. De komst van cruiseschepen biedt dus kansen voor de lokale en regionale economie. Ik ben blij dat de Provincie bijdraagt in de aanpassingskosten, naar verwachting ongeveer 450.000 euro. Ook de gemeente zal moeten investeren. We zien dit als een investering in onze lokale economie en in werkgelegenheid.”

Aanpassingen bij de haven
De gemeente zal moeten investeren in de noodzakelijke aanpassingen zoals in specifieke stroomvoorzieningen – walstroom – en een speciale watervoorziening. Zo hoeven de boten geen gebruik te maken van generatoren. En dat voorkomt overlast van uitstoot en geluid.

Riviercruisevaart groeiende markt
Uit onderzoek van Amsterdam Cruise Port blijkt dat de Nederlandse riviercruisevaart jaarlijks flink groeit. Naar verwachting houdt deze groei stand. Vooral internationale toeristen van 50 jaar en ouder boeken vaarvakanties. Dat de (rivier)cruisevaart van belangrijke economische waarde is, blijkt ook uit de Strategische Agenda Toerisme 2025 van de Metropool Regio Amsterdam. Het beleid van de Provincie Noord-Holland zet ook in op de ontwikkeling van nieuwe bestemmingen. Huizen wil ook de kleinere riviercruise- en motorcharter schepen (40-80 meter) beter faciliteren. Het betreft hier bijvoorbeeld de doelgroep die graag op wandel- en/of fietsvakantie gaat.

2017 eerste schepen ontvangen
De wens is om de eerste schepen te ontvangen in 2017. Vanaf 2018 koerst Huizen op mogelijk 10-15 boten per jaar die in het algemeen voor één dag Huizen aandoen. Het streven is om daarin verder te groeien.

Meer… Gemeente Huizen 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >