Vlaggetjesdag Scheveningen 31 mei

Op 31 mei a.s. zijn de beide havens in Scheveningen het decor van talloze festiviteiten. Niet alleen om te vieren dat de Hollandse Nieuwe haring weer in het land is, maar met name ook om een eeuwenoude traditie voort te zetten. Hier vindt u de indeling.

Na de officiële opening en het hijsen van de Scheveningse vlag om 10.30 uur barsten de festiviteiten los. Reddingsdemonstraties, muziek- en danskorpsen, helmduiken, een stoomdorp… vlaggetjesdag is een opeenstapeling van bezienswaardigheden. Oud en Nieuw gaan deze dag dan ook hand in hand. Van Oud-Hollandse kinderspelen tot de nieuwste snufjes op het gebied van reddingswerk. Het is allemaal te zien en te beleven op de 31e mei.

Wie is als eerste terug in de haven?
De haringrace is zonder twijfel een van de hoogtepunten van Vlaggetjesdag. Dankzij sponsor ‘de Staatsloterij’ kan dit geweldige evenement in 2003 weer plaatsvinden. Een zestal zeer bezienswaardige oude schepen varen uit om deel te nemen aan deze unieke haringrace. Eenmaal vertrokken uit de haven varen zij op de Noordzee een spannend parcours, om uiteindelijk uit te maken wie er als eerste de Scheveningse haven bereikt. Dat het tijdens Vlaggetjesdag hard werken is aan boord van deze schepen, zal duidelijk zijn. Immers, de zeilen moeten worden gehesen, men moet meerdere malen overstag, en… men moet aanvaringen voorkomen.
Kortom, dit evenement is niet alleen vanuit de haven, als de schepen vertrekken, de moeite waard om te bekijken, maar ook vanaf de boulevard. Met name vanaf de Scheveningse boulevard kunt u de schepen in volle glorie op het weide sop aanschouwen.
Wie de winnaar wordt dit jaar? De tijd zal het leren. Maar dat er een schitterende bokaal klaar staat is zeker!


Van alles op en rond het water
Maar er is meer. Het Admiraalzeilen is een evenement op zich. Middels geweerschoten vanaf het vlaggenschip ‘de Eendracht’ worden een honderdtal kleinere zeilschepen verwelkomt. En met luid getoeter bewegen de zeilscheepjes zich door de Scheveningse haven. Een waar spektakel dat vanaf de kade optimaal in ogenschouw kan worden genomen. Kortom, Vlaggetjesdag 2003 wordt weer een onvergetelijke dag boordevol festiviteiten voor jong en oud. Helmduiken, gymdemonstraties, modelbouw, oude ambachten, shantykoren, een klederdrachtenshow, een voetbaltoernooi, een taptoe. zelfs een nagebouwd Schevenings dorp ontbreekt niet.

Dat de dag bovendien wordt geopend door een prominente Nederlander en dat Pierre Wind in de visafslag zijn culinaire kunsten vertoond, is op zijn zachtst gezegd slechts een voorproefje van een onvergetelijke dag.

Bron: vlaggetjesdag.com, 28-05-2003;