Herdenking 100 jaar droge voeten

Tijdens de watersnoodramp van 1916 stuwde de Zuiderzee de bottervloot van Spakenburg het dorp in. In de nacht van 13 op 14 januari is het honderd jaar geleden dat de watersnoodramp zich voltrok. Een stormvloed viel samen met een hoge afvoer van de rivieren. Water sloeg over de Waterlandse Zeedijk. Praktisch de hele regio Waterland liep onder water en het eiland Marken stroomden over. Op diverse plaatsen rond de toenmalige Zuiderzee braken de dijken door, zoals in Spakenburg en Nijkerk.

Watersnoodramp 1916
De watersnoodramp van precies 100 jaar geleden maakte tientallen slachtoffers en richtte enorme schade aan in vooral delen van Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Om herhaling te voorkomen werden de Zuiderzeewerken ontwikkeld. De belangrijkste, de Afsluitdijk, was gereed in 1932.
Herdenking

Nabestaanden van slachtoffers uit Spakenburg en Marken vertellen op de website Onswater wat de impact van de watersnoodramp in 1916 is geweest. De ramp wordt op verschillende getroffen plekken herdacht. Zie onder andere de websites van Vallei en Veluwe, WaterKustLand en Ons Water.
Een volgende watersnoodramp voor zijn

Honderd jaar later herdenken we de watersnoodramp van 1916. Nederlanders weten als geen ander dat leven met het water geen vanzelfsprekendheid is. En dat we onze delta moeten blijven beschermen tegen overstromingen door te zorgen dat onze waterkeringen op orde zijn. Dit gebeurt in het Hoogwaterbeschermingsprogramma waarin Rijkswaterstaat en waterschappen samenwerken. We willen een volgende watersnoodramp voor zijn.

Meer… Rijkswaterstaat