2015 recordjaar mammoettankers in Rotterdamse haven

Foto: Paul Martens

In 2015 hebben maar liefst 51 very large crude carriers (VLCC’s) stookolie gelost en/of geladen in de Rotterdamse haven. Dat zijn 22 meer van deze ‘reuzen’ (200.000-320.000 ton waterverplaatsing) dan vorig jaar en twaalf meer dan recordjaar 2012. In totaal werd vorig jaar zo’n 28,3 miljard liter stookolie vanuit Rotterdam verscheept.

“De stijging in het vervoer van stookolie is enerzijds te wijten aan een lichte groei in het aanbod ervan in de regio Noordwest-Europa”, aldus Ronald Backers, adviseur Business Intelligence van het Havenbedrijf Rotterdam. “De raffinaderijen hier draaien volop door de hoge marges van dit jaar. Rusland heeft daarnaast in 2014 een grote opbouw van de voorraad van stookolie laten zien. Deze voorraad is begin 2015 ‘uitgevaren’ in de richting van onder andere Rotterdam. Anderzijds is de vraag naar stookolie iets lager. Dat heeft er onder andere mee te maken dat in januari 2015 de eis is ingevoerd om bunkerbrandstof in de Noord- en Oostzee te gebruiken met een zwavelgehalte van maximaal 0,5 procent. Dit is gedaan door Marine Gasoil te gebruiken. Al met al heeft dit dus geleid tot een overschot aan stookolie en dat overschot moest weg naar andere markten. De markt spreekt van een ‘supply push’.”

Met de 51 van vorig jaar, hebben 283 VLCC’s Rotterdam aangedaan in de afgelopen tien jaar. Twee derde daarvan lost eerst ruwe olie, alvorens weer met stookolie te vertrekken. Backers: “75% Van het laden van de VLCC’s vindt plaats bij de terminals in Rotterdam, 25% aan de palen in het Calandkanaal en Maasvlakte2. Vaak betreft het een combinatie van beide locaties, waarbij het merendeel van het laden gebeurt bij een terminal en de VLCC verder wordt afgeladen aan de palen.”

Het gemiddelde ladingvolume dat de mammoettankers is in de loop der tijd met zo’n 30.000 ton opgelopen tot 280.000 ton. Het record op dit vlak is nog steeds in handen van de TI Europe, die in augustus 2013 met 353.000 ton stookolie vertrok.

Overigens bereikte ook het aantal Suezmax-tankers (120.000-160.000 ton waterverplaatsing) in Rotterdam een record. Met 45 stuks lag dat aantal vier hoger dan 2014.

Meer… Port of Rotterdam 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →