Havenbedrijf Gent start nieuwe UGent-leerstoel

Foto: Havenbedrijf Gent

Op donderdag 7 januari 2016 wordt de nieuwe UGent-leerstoel ‘Port of Ghent’ plechtig geïnstalleerd. Prof. Theo Notteboom, die wereldfaam geniet in de haven- en maritieme economie, zal instaan voor onderwijs en onderzoek binnen dit vakgebied. Het Havenbedrijf Gent wil als sponsor van deze leerstoel verder inzetten op het uitwisselen van kennis en aanzetten tot onderzoek en ontwikkeling.

Met de Leerstoel ‘Port of Ghent’ versterkt het Havenbedrijf Gent haar banden met het Maritiem Instituut van de Universiteit Gent. Het Havenbedrijf heeft een lange traditie van nauwe samenwerking met de UGent. Het Havenbedrijf Gent sponsort deze nieuwe leerstoel om de expertise van de leerstoelhouder (prof. dr. Theo Notteboom) inzake haven- en maritieme economie te verankeren aan de UGent. Deze expertise zal worden ingezet binnen de Interuniversitaire Master in Maritime Science, een opleiding met een multidisciplinaire karakter met onder meer juridische, economische en technische vakken. Het Havenbedrijf Gent investeert hiervoor 37.500 euro, gespreid over 5 jaar.

Theorie en praktijk versterken maritiem onderwijs en onderzoek
Het is precies het samenbrengen van theorie en praktijk, tussen de UGent en de haven van Gent, die het maritiem onderwijs en onderzoek aan de Gentse universiteit versterkt. In de haven Gent wordt immers fel ingezet op onderzoek en ontwikkeling. Anderzijds is er nog een behoefte aan onderzoek op het vlak van logistiek en transport, globalisering versus wetgeving, management van havens. Op het vlak van voortgezet onderwijs zijn het Maritiem Instituut en het Havenbedrijf Gent al jaren partners in de Permanente Vorming Havenbeheer en bij de organisatie van het jaarlijks Maritiem Symposium, dat dit jaar aan de 20ste editie toe is.

Met prof. Theo Notteboom
Prof. Notteboom versterkt vanaf 2016 als deeltijds hoogleraar het professorenkorps dat instaat voor het onderwijs in de Engelstalige masteropleiding Maritime Science, die wordt georganiseerd binnen de faculteit Rechtsgeleerdheid van de UGent. Deze masteropleiding ging in het academiejaar 2015-2016 als interuniversitaire opleiding (UGent-VUB) van start. De helft van de studenten is uit het buitenland afkomstig. De interdisciplinaire opleiding bouwt verder op een lange UGent-onderwijstraditie in de haven- en maritieme wetenschappen.

Naast zijn onderwijsopdracht zal professor Notteboom ook een belangrijke bijdrage leveren tot de economische invalshoek bij het interdisciplinair onderzoek dat wordt verricht binnen het Maritiem Instituut van de UGent.

Maritiem Instituut zet in op multidisciplinair onderzoek
Het Maritiem Instituut is in België toonaangevend op het vlak van het onderzoek in het internationaal zeerecht, het maritiem recht en het internationaal en Europees milieu- en biodiversiteitsrecht. Sinds het midden van de jaren 1990 zet het instituut sterk in op multidisciplinair onderzoek. Zo werken de wetenschappers samen met collega’s van de mariene biologie en mariene geologie, economen, klimatologen, ingenieurs, … rond zee- en kustgerelateerde activiteiten, waaronder de havens, de zeevisserij, de scheepvaart, kustzonebeheer en maritieme ruimtelijke planning.

De Leerstoel Port of Ghent zal bijdragen tot de internationale uitstraling van de Universiteit Gent en deuren openen naar verdere internationale samenwerkingsverbanden met gereputeerde buitenlandse universiteiten op het vlak van onderzoekspartnerschappen en docenten- en studentenuitwisseling.

Meer… Port of Ghent

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →