Sluisleidingcentrum IJmuiden officieel buiten gebruik

Foto: RijkswaterstaatFoto: Rijkswaterstaat

Het Sluisleidingcentrum (SLC) IJmuiden gaat wijken voor de bouw van de nieuwe, grote zeesluis. Echter moeten de belangrijkste functies van het SLC in de toekomst ook uitgevoerd worden. Eerder werd de bediening van de Noordersluis al verhuisd. Begin november werd ook de laatste stap gezet door het deel van het walradarsysteem, dat vanuit SLC opereerde, succesvol over te plaatsen naar locaties in de omgeving. Daarmee heeft het gebouw nu officieel geen functie meer voor de scheepvaart en is het klaar om gesloopt te worden.

Laatste stap
‘In september werd een andere belangrijke functie van het SLC al verplaatst, namelijk de bediening van de Noordersluis’ vertelt Bas van Dijk, projectmanager van de hoofdaannemer Saab Technologies BV. ‘Het overzetten van het walradarsysteem, dat bestaat uit zenders en ontvangers van radars en marifonie, vormt een laatste grote stap om het SLC buiten werking te stellen. Wat nu nog rest is vooral het papieren dossier. Uiteindelijk worden delen van het eiland waar het SLC op staat afgegraven, om plaats te maken voor de nieuwe, grote zeesluis.’

Het vinden van nieuwe locaties voor de zenders en ontvangers was volgens Van Dijk zeker geen kleinigheid. ‘We hebben voorafgaand aan de verhuizing en ook daarna heel wat getest’, aldus Van Dijk. ‘Je moet natuurlijk zeker weten dat het walradarsysteem minstens even goed functioneert als voorheen. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld een zogenaamde vaartest uitgevoerd. Dat houdt in we van Castricum naar Zandvoort zijn gevaren in een boog van 12 nautische zeemijl, zo’n 30 kilometer. Onderweg hebben we vanaf het schip op verschillende punten het bereik van de marifoon gemeten. En wat bleek? Dat was zelfs beter dan voorheen!’

Communicatiesysteem voor scheepvaart
De beelden die de radarmasten maken zijn bestemd voor Havenbedrijf Amsterdam. ‘Het walradarsysteem zorgt ervoor dat wij weten waar schepen zich bevinden en waar ze naartoe gaan’ legt verkeersleider Martin Bish uit. ‘Er zijn in de omgeving van het SLC drie nieuwe radarmasten geplaatst om de oude te vervangen. Die worden onderdeel van een groter geheel: de signalen van alle radars vormen samen een totaalbeeld van het Noordzeekanaal. De beelden overlappen met elkaar, wat wel zo veilig is, want als er één mast uitvalt blijven we het overzicht houden.’ Ook van de vanuit het SLC overgeplaatste marifoonantenne maakt het Havenbedrijf gebruik. ‘Een goede marifoonverbinding is belangrijk voor de verbale communicatie tussen verkeersleiding en scheepvaart. Daarmee zorgen we dat het verkeer vlot en veilig wordt afgewikkeld.’

De verkeersleiders merken vrij weinig van de nieuwe masten. ‘Maar dat is voor ons juist de bedoeling: zo kunnen wij ons werk ononderbroken blijven uitvoeren. Dat de verhuizing geruisloos is verlopen, betekent dat alles goed is gegaan!’, aldus Bish.

Meer… Rijkswaterstaat

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< May 2018 >>
MTWTFSS
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

North Sea Offshore 7 juni in Den Helder

Op donderdag 7 juni vindt de vierde editie van North Sea Offshore (NSO) plaats in Den Helder, hét offshore- en windenergiecentrum in Nederland. Het evenement is voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie in Nederland. NSO haalt internationale bedrijven en professionals naar Den Helder om te netwerken, kennis uit te wisselen en bekend te raken met alle mogelijkheden die de regio Noord Holland Noord te bieden heeft. Met name op het gebied van mariene-, maritieme- en offshore energie. Het evenement vindt plaats in Theater De Kampanje in Den Helder.

Beslissers en influencers van toonaangevende partijen uit de offshore branche zullen aanwezig zijn. Tijdens de lunch en afsluitende netwerkborrel hebben deelnemers alle mogelijkheid tot netwerken.

Programma
Tijdens het ochtendprogramma kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een van de bedrijfsbezoeken, georganiseerd door verschillende organisaties uit de regio. Na de lunch delen sleutelfiguren uit de sector hun kennis in actuele keynotes tijdens het plenaire middagprogramma. De dag zal afgesloten worden met een netwerkborrel.

North Sea Offshore
Ben je geïnteresseerd en wil je meer te weten komen over het plenaire programma en de bedrijven die hun deuren openstellen voor workshops en interessante lezingen? Ga voor meer informatie naar www.northseaoffshore.com.

Over North Sea Offshore
NSO wordt georganiseerd in opdracht van Port of Den Helder, Den Helder Airport, HSV en Ontwikkelingsbedrijf NHN. Uitvoerend producent is Navingo B.V. Naast NSO produceert Navingo ook Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) en het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) nog twee evenement voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie.

read more >

WindDays 13 en 14 juni in WTC Rotterdam

Het windenergie evenement WindDays wordt op 13 en 14 juni gehouden in het WTC Rotterdam. De beursvloer heeft 70 standhouders en trekt zo’n 2500 bezoekers. Er is een conferentie programma met meer dan 80 sprekers die tijdens 30 parallelsessies hun kennis en ervaringen omtrent de laatste ontwikkelingen in de windsector delen.

André Kuipers opent de WindDays 2018
Tijdens de openingssessie vertelt André Kuipers over zijn ervaringen als astronaut. Met het ruimtestation vloog hij 16 keer per dag een rondje rond de aarde. Vanaf daar waren de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan, zoals klimaatverandering, ontbossing en de gevolgen van verstedelijking, goed zichtbaar.

Naast André Kuipers geven ook vooraanstaande bedrijven, overheden en organisaties hun visie op de energievoorziening van de toekomst en de rol van windenergie bij de realisatie van (inter)nationale klimaatdoelen.

Wilt u als windenergie professional ook profiteren van deze nieuwe inzichten? 
Registreer nu! Op www.winddays.nl 
Bekijk het hele conferentie programma op www.winddays.nl/conferentie

read more >