Blog van Maritieme Techniek student Dominique Smit

Ik (Dominique) studeer Maritieme Techniek aan de TU Delft. In het Engels heet deze opleiding Marine Technology.

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik mijn hele leven al iets met bootjes en water heb. De voornaamste reden dat ik geïnteresseerd ben in water en drijvende constructies is omdat ik al sinds jonge leeftijd zeil, van optimisten tot grote jachten. De stabiliteit van zo’n bootje en het golfmakende karakter hebben altijd al mijn interesses geprikkeld, en toen ik erachter kwam dat je hier over kon studeren was ik meteen overtuigd. Ik begon echter bij Civiele Techniek, waar ik dacht deze dingen tegen te komen. Echter was voor mij dit de verkeerde studie, vanwege de focus op statica en land, in tegenstelling tot bewegende drijvende constructies.

Tijdens de opleiding Maritieme Techniek leer je wat er verwacht wordt van een maritiem ingenieur: een boot bouwen. Dit klinkt heel simpel, maar hier komt een hoop bij kijken. Je hebt te maken met de constructie, zoals spanten en trillingen, de hydrodynamica zoals de opleiding 2golfweerstand en stabiliteit, en natuurlijk ook de aandrijving zoals motoren en schroeven van een schip.

Voor deze opleiding moet je goed zijn in natuurkunde en wiskunde, die de basis vormen voor de theorie die je aangeleerd wordt. Een vleugje discipline en hard werken is ook zeker voordelig om een succesvolle studieloopbaan te hebben, maar dat geldt natuurlijk overal.

Helaas is de stage geen onderdeel meer van de Bachelor Maritieme Techniek, maar die kan je zeker zelf organiseren en dat is aan absolute aanrader. Je krijgt relatief veel theorie mee, en om dan een keer ‘’hands-on’’ met schepen bezig te zijn op een werf dan weet je weer waar je het precies voor doet! Zo heb ik stage gelopen bij Damen en heb ik meegeholpen aan de bouw van een Fast Crew Supplier.

Het leukste aan de opleiding vind ik de vakken die met hydrodynamica en scheepsvoortstuwing te maken hebben. Daarnaast zijn mijn medestudenten en de studievereniging S.G. “William Froude’’ super gezellig en absoluut een reden om Maritieme Techniek te studeren.

Als je nu de keuze nog moet maken, en je twijfelt of je nou wél of niet dat specifieke vak van scheepsbouw moet induiken in plaats van iets breders, dan raad ik je aan om gewoon je hart te volgen. Als je iets met bootjes hebt, en je hart gaat sneller kloppen van bijlboegen en baggerschepen, kies dan een opleiding in deze richting. Klik ook gerust eens op onderstaande button en neem een kijkje bij een van de vele andere opleidingen die de maritieme sector te bieden heeft!

Tot in September!

Meer… Maritime by Holland 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2019 >>
MTWTFSS
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Geen evenementen Geen evenementen