Resato International wint Erasmus Innovatie Award 2015

Resato International uit Roden heeft de Erasmus Innovatie Award 2015 gewonnen. Dat is een landelijke prijs voor het meest innovatieve bedrijf van Nederland. Op 19 november tijdens het “Innovation Festival 2015” in de Rotterdam Science Tower kreeg Resato de award uitgereikt van Jan Peter Balkenende.

Resato International ontwikkelt en fabriceert componenten en systemen op het gebied van hogedruktoepassingen. Een van deze oplossingen betreft de ACM waterjet (waterstraalmachine). De oplossingen van het bedrijf worden in tal van industrieën toegepast, waaronder de olie-, gas-, maritieme en chemische industrie.

Het bedrijf scoort bovengemiddeld op meerdere indicatoren van innovatie. Zo roemt de jury “de combinatie van het bedrijf om zowel nieuwe oplossingen als nieuwe markten te betreden.” Hierbij valt te denken aan de ontwikkeling van de ACM waterjet waarbij Resato één van de weinige partijen – wereldwijd – is die dergelijke oplossingen in eigen beheer produceren. Eén jurylid noemde het bedrijf “een verborgen kampioen van de Nederlandse industrie.”

De omslag van een productgerichte naar een meer marktgerichte organisatie is door de jury ook niet onopgemerkt gebleven. Verder gaf de jury aan dat Resato International “een belangrijke werkgever is in het Noorden van het land.” Professor Volberda, juryvoorzitter vindt het bedrijf uit Roden een toonbeeld van sociale innovatie: mogelijkheden voor eigen initiatief van medewerkers, tolerantie voor het maken van fouten, kennisdelen en leren staan hoog op de agenda bij Resato. Al met al is de winnaar van de Erasmus Innovatie Award 2015 een voorbeeld van hoe veranderingen in technologieën én van de organisatie elkaar aanvullen.
Hanskamp AgroTech, TrackJack, en YoungCapital zijn andere toonaangevende voorbeelden van innovatieve bedrijven. Op basis van data uit de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2015, desk research en interviews bij bedrijven waren zij samen met Resato International genomineerd voor de Erasmus Innovatie Award 2015.

De jury voor het bepalen van de winnaar van de Erasmus Innovatie Award 2015 bestond uit:
– Thomas Grosfeld – Specialist Innovatie en Topsectorenbeleid van VNO-NCW
– Mariëtte Hamer – Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad
– Theo Koster – Directeur van NEVAT
– Bertholt Leeftink – Directeur-Generaal Bedrijfsleven en Innovatie,
Ministerie van Economische Zaken
– Frans van den Bosch, Hoogleraar Management Wisselwerking tussen Organisaties en Omgeving aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University.
– Henk Volberda – Hoogleraar Strategisch Management & Ondernemingsbeleid aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Meer… Resato en RSM