Marineschip onderschept 1250 kg cocaïne in een maand

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Friesland heeft afgelopen weekend, 35 mijl zuid van de Dominicaanse Republiek, een snelle smokkelboot met 515 kilo cocaïne onderschept. Deze onderschepping is de derde in een maand tijd, waardoor de teller nu op 1250 kilo onderschepte cocaïne staat voor Zr.Ms. Friesland. 

De onderschepping gebeurde in nauwe samenwerking met een maritiem patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Customs and Border Patrol. Nadat de zogenaamde go fast was ontdekt, probeerde de bemanning te vluchten. Daarop werden de snelle onderscheppingsvaartuigen FRISC van de Friesland gelanceerd, die het bootje in haar vlucht wisten te stoppen. Het US Law Enforcement and Detachment dat aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd, arresteerde de bemanning en nam de drugs in beslag. De verdachten zijn overgedragen aan Amerikaanse autoriteiten.

Onderscheppingen
Begin november onderschepte het marineschip Friesland al een drugstransport, 60 mijl zuid van de Dominicaanse Republiek. Toen werd een lading van 440 kilo cocaïne tegen gehouden. Twee weken daarvoor was het ook raak, toen 90 mijl ten noorden van Colombia een transport van 315 kilo werd onderschept.

Meer… Marine