De winnaars op het Maritime Awards Gala

Maintenance Support Walk-to-Work Vessel ‘Kroonborg’ de KNVTS Schip van het Jaar prijs gewonnen

Op 2 november zijn de vijf belangrijkste nationale maritieme prijzen voor reders, scheepswerven, studenten, ontwerpers en toeleveranciers uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala 2015. De awards werden, ten overstaan van een met meer dan 850 aanwezigen uitverkochte RDM Rotterdam, uitgereikt. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen verzorgde de key note speech: “Het is deze hoogwaardige kennis die ons aan de maritieme wereldtop houdt.” Het Gala was ook meteen de officiële aftrap van de Maritime Week, waarin de spotlights nadrukkelijk op de maritieme sector gericht worden.

De Maritime Designer Award ging naar Victor Verhulst voor zijn ‘onderwaterlounge’ voor luxe jachten. Het onderzoek naar cilindervormige containers die aan de buitenkant van onderzeeboten de uitrusting van special forces kunnen meenemen leverde luitenant-ter-zee Kevin Stouten de van Hengel-Spengler Prijs van de Koninklijke Marine op. Hull Vane ontving de Maritime Innovation Award voor haar ‘omgekeerde onderwater spoiler’ die brandstofbesparingen van 10 tot ruim 20 procent oplevert. KOTUG mocht de KVNR Shipping Award mee naar Rotterdam nemen voor haar twee nieuwe hybride Rotortug-sleepboten en KNVTS Schip van het Jaar is het door Royal Niestern Sander gebouwde Maintenance Support Walk-to-Work Vessel ‘Kroonborg’ geworden.

Wereldtop
De winnaars zijn inspirerende voorbeelden van de innovatiekracht en meerwaarde van het Nederlandse maritieme cluster, of zoals minister Schultz van Haegen het verwoordde: “De Nederlandse maritieme sector speelt niet alleen in de Europese top, maar in de wereldtop. In de Maritieme Strategie hebben we afspraken gemaakt om onze maritieme toppositie te behouden en te versterken. Mede dankzij excellente innovaties. Het is deze hoogwaardige kennis die ons aan de wereldtop houdt.”

Maritime Designer Award
Victor Verhulst, student aan de Hogeschool van Amsterdam, heeft een ‘onderwaterlounge’ ontworpen als onderdeel van zijn afstudeerproject bij De Voogt Naval Architects. De doorzichtige lounge kan worden neergelaten aan de onderkant van een jacht. Daardoor hebben de gasten de mogelijkheid om te genieten van het onderwaterleven. Vernieuwend aspect van de integrale ontwerpaanpak is dat een grote diversiteit aan aspecten meegenomen is: van beleving door de klant tot de technische haalbaarheid van detailoplossingen.

Koninklijke Marine van Hengel-Spengler prijs
De thesis ‘Special Forces Containers’ van de 24 jarige luitenant-ter-zee Kevin Stouten is unaniem door de jury tot winnaar gekozen. Zijn onderzoek spitst zich toe op cilindervormige containers van composiet die buiten de drukhuid van een onderzeeboot geplaatst worden zodat de uitrusting van mariniers opgeslagen kan worden. In deze containers zijn doorvoeringen nodig zoals mangaten en gaten voor leidingen en kabels. Maar ieder gat dat gemaakt wordt, resulteert in een verzwakking. Dit kan gecompenseerd worden met een roestbestendige stalen ring, een insert. In zijn onderzoek komt Stouten tot de conclusie dat het toepassen van verlijmde stalen inserts in composieten druklichamen haalbaar is.

Maritime Innovation Award
Zoals innovaties in de autowereld vaak hun oorsprong vinden in de Formule 1, zo werd de Hull Vane geboren uit onderzoek voor de America’s Cup, de Formule 1 van het zeilen. De Hull Vane is een aparte draagvleugel die onder de achterzijde van een schip wordt gemonteerd. De weerstandsreductie die hierdoor ontstaat heeft al bij proeven geleid van 10 tot ruim 20 procent brandstofbesparing. De Hull Vane is geschikt voor relatief snelle schepen: marine- en kustwachtschepen, ferries en roro-schepen, superjachten en bepaalde offshore schepen.

KVNR Shipping Award
KOTUG heeft twee nieuwe hybride Rotortug-sleepboten in gebruik genomen, de RT Evolution en de RT Emotion. De hybride voortstuwingsinstallatie geeft de sleepboten de mogelijkheid om de roerpropellers dieseldirect, dieselelektrisch of volelektrisch aan te drijven.  Wat de nieuwe schepen bijzonder maakt is hun speciale design. Dankzij een speciale rompvorm hebben de schepen een goede stabiliteit tijdens assistentie-werkzaamheden, maar tegelijkertijd zo min mogelijk weerstand wanneer zij zonder sleep varen. Mede hierdoor wordt een brandstofbesparing van 27 procent gerealiseerd, wat ertoe heeft geleid dat de KVNR Shipping Award Jury deze ‘next generation’ sleepboten de jaarlijkse milieu- en innovatieprijs van de Nederlandse reders heeft toegekend.

KNVTS Schip van het Jaar Prijs
Het Maintenance Support Walk-to-Work Vessel ‘Kroonborg’ is het resultaat van een intensieve samenwerking van de werf Royal Niestern Sander met de NAM, Shell UK en een aantal subcontractors om op een veilige, milieuvriendelijkere en economisch meer aantrekkelijke wijze, personeel en materiaal naar en van olie- en gasplatforms te brengen om daar onderhoud uit te voeren. Mede dankzij de door Conoship ontwikkelde rompvorm, in combinatie met Voith Schneider propellers met actieve roldemping, is het schip 300 dagen per jaar inzetbaar op de zuidelijke Noordzee; onder maximale condities van 30 knopen wind en 2,5 meter significante golfhoogte. Eveneens bijzonder aan het schip is de beweging gecompenseerde Ampelmann loopbrug van 22 meter, om personeel veilig bij een platform af te zetten of op te halen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →