Kustwacht zet zich nationaal en internationaal op de kaart

Oefening en realiteit kwamen wel heel dicht bij elkaar voor de Nederlandse Kustwacht afgelopen week. In een week waarin de Kustwacht gastheer was van de internationale delegatietop NACGF en 2 omvangrijke oefeningen organiseerde, liet de Kustwacht ook zien waartoe het in staat is als het er echt om gaat. In één week tijd verleende de Kustwacht hulp bij een grote scheepsramp, sleepte het twee keer een op drift geraakt vrachtschip en zette een zoekoperatie op touw in de Westerschelde.

Het gebeurde weliswaar niet in de Nederlandse territoriale wateren, niettemin had de Kustwacht ook bemoeienis met de scheepsramp voor de kust van België waarbij het Nederlandse vrachtschip Flinterstar zonk. Het Kustwachtcentrum stuurde enkele reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) naar de ramplocatie en onderhield nauw contact met het Belgische Kustwachtcentrum.

Het was schakelen voor het communicatie- en coördinatiecentrum van de Kustwacht, want aansluitend kwam eenzelfde soort rampscenario dinsdag 6 oktober voorbij in een grootschalige oefening, die plaatsvond op het Marsdiep tussen Den Helder en Texel. Met inzet van de Koninklijke Marine en de KNRM zette de Kustwacht een geslaagde oefening neer, die noodgedwongen ingekort werd vanwege de scheepsramp voor de kust van België. Het oliebestrijdingsvaartuig Arca zou acte de présence geven tijdens de oefening, maar werd aanstonds aangeboden aan België om mee te helpen met het ruimen van de olievervuiling. Op dit moment is de Arca nog drukdoende met die taak.

Vlak nadat de tweede grote Kustwachtoefening beëindigd was, waarbij een interventie op een verdacht vaartuig werd gecoördineerd en uitgevoerd, kreeg het Kustwachtcentrum gisteravond een melding binnen van een vermiste zwemmer in de Westerschelde. Reddingboten van de KNRM en de Kustwachthelikopter werden er op af gestuurd, maar vonden niets.