Marine bereidt zich voor op NATO Response Force

De oefening ‘Trident Juncture 2015’ is een certificeringsoefening voor deelname aan de NATO Response Force (NRF) in 2016. Aan de oefening nemen ongeveer 36.000 militairen deel van landmacht, luchtmacht en marine uit 30 verschillende landen. Dit is de grootste NAVO-oefening sinds 2002 en vindt van 3 oktober tot 6 november plaats in Italië, Portugal en Spanje.

Nederland voert tijdens Trident Juncture 2015 het commando over de amfibische taakgroep van de oefening. Deze bestaat uit het amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt met aan boord een bataljon mariniers en ondersteunende eenheden van zowel de land-, luchtmacht en marine. Denk hierbij aan helikopters, landingsvaartuigen, een stinger peloton en medische ondersteuning. De taakgroep staat onder leiding van een internationale maritieme staf, geleid door de Nederlandse commandeur Rob Kramer. Ook levert Nederland met een KDC10 vanuit Italië een bijdrage aan de Air-to-Air Refueling (AAR) capaciteit. In totaal neemt Nederland deel met meer dan 1.300 militairen.

Tijdens Trident Juncture 2015 wordt de Nederlandse amfibische staf en het Korps Mariniers getraind in het amfibische opereren in een complex scenario. Dit zijn operaties op de grens van land en water. Eenheden van de mariniers worden vanuit zee aan land gezet, ondersteund door marineschepen, landingsvaartuigen en helikopters. Met deze training raken de Koninklijke Marine en haar NAVO-partners goed op elkaar ingespeeld en kunnen hierdoor bepaalde procedures beter afstemmen.

De marine is actief op het gebied van internationale samenwerking in vlootverbanden. Deze internationale samenwerking wordt in 2016 onderstreept door een uitgebreide deelname van vloot- en marinierseenheden – inclusief special forces – aan de NATO Response Force (NRF) in 2016. De NRF is een snelle, wereldwijd inzetbare reactiemacht gevormd door NAVO-partners. Nederland is dan namens Europa verantwoordelijk voor de amfibische operaties van deze NRF.

Meer… Marine