Zr.Ms. Van Amstel keert terug uit Caribisch Gebied

Multipurposefregat Zr.Ms. Van Amstel keert woensdag terug in de thuishaven van Den Helder na inzet in het Caribisch gebied. De 160 bemanningsleden worden onthaald door vrienden en familieleden. Het schip heeft onder meer counterdrugsoperaties en kustwachttaken uitgevoerd.

Als stationsschip zorgde Zr.Ms. Van Amstel voor maritieme aanwezigheid in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De marine werkt er nauw samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de lokale overheid. In juli heeft de Van Amstel steun verleend aan twee opvarenden van de in nood verkerende zeilboot Mama Lucie. Het schip heeft de zeilboot terug gesleept naar Aruba.

Drugsbestrijding
In het Caribisch gebied vormt met name drugsbestrijding een belangrijk deel van het werk. Speciaal voor deze taak wordt er samengewerkt met een Amerikaans ‘Law Enforcement Detachement’. Dit boarding team had de beschikking over een helikopter om drugscriminelen in snelle boten te onderscheppen. Gedurende hun vier maanden in het gebied heeft de Van Amstel meerdere boardingen op verdachte schepen uitgevoerd en daarmee drugstransporten verstoord.
Het multipurposefregat Van Amstel wordt afgelost door patrouilleschip Zr.Ms. Friesland. Dit schip is 7 september vertrokken uit Den Helder.

Meer… Defensie