CETT start op feestelijke wijze bij TenneT

Op 14 september 2015 is de Community of Energy Top Talents (CETT) officieel gestart. Masterstudenten en bedrijven tekenden een contract en gaan daarmee intensief samenwerken aan energietransitie. De studenten bereiden zich zo optimaal voor op een carrière in energie en techniek én inspireren andere jonge talenten voor de energiewereld.

De Community of Energy Top Talents (CETT) maakt talentvolle jongeren enthousiast voor een carrière in de techniek. Het beurzenprogramma is daarmee een belangrijke pijler van de Human Capital Agenda (HCA) die de aansluiting tussen onderwijs en het innovatieve bedrijfsleven versterkt.

Techniek is ruggengraat van economische groei
Aanjager van Techniekpact Doekle Terpstra deed de feestelijke aftrap bij netbeheerder TenneT in Arnhem. Hij onderstreept hoe belangrijk het is dat juist jonge mensen  kiezen voor een technische studie en loopbaan: ‘Techniek vormt steeds meer de ruggengraat van de economische groei; het komt terug in alle elementen van het leven’.

Lian Krijger, HR-manager bij TenneT vult aan: ‘Verse kennis en een verse kijk op de wereld zijn nodig voor de energietransitie. Wij laten graag zien hoe interessant en dynamisch het werk is’. TenneT is dan ook één van de deelnemers aan het CETT-programma, waar studenten straks aan de slag gaan.

De juiste studies kiezen en docenten trainen
Er is nog wat winst te behalen als het gaat om technische opleidingen. ‘Technische studies trekken momenteel enorm aan’, vertelt Paulien Herder van het Topteam Topsector Energie, ‘en de uitdaging zit ‘m nu in het interesseren van studenten voor de juiste studies én het trainen van docenten. Want kennis ontwikkelt zeer snel’.

‘We hebben een taak in energietransitie’
De studenten in de zaal zijn aan zet als het gaat om de energietransitie. Uit hun woorden klinkt ambitie. ‘Iedereen heeft baat bij een succesvolle energietransitie, geeft toptalent Devin aan. ‘Daarin hebben wij echt een taak en het CETT-programma is een mooie kans om aan de slag te gaan bij bedrijven die er toe doen’. Scheikundestudent Bart is onder meer benieuwd naar de mogelijkheden voor opslag van zonne-energie. Terpstra drukt alle studenten op het hart hun talent een plek te geven en te laten zien.

Actief netwerk van energieprofessionals
De masterstudenten die meedoen aan het CETT-programma krijgen volop kansen. Deelnemende bedrijven bieden interessante projecten, workshops, excursies en stages aan. Als tegenprestatie vraagt de Topsector Energie hen om andere studenten en scholieren te inspireren over de energiewereld en om de unieke kansen daarin onder de aandacht te brengen.

Doel voor de toekomst: een actief netwerk van energieprofessionals die blijvend met elkaar samenwerken en met innovatieve oplossingen komen voor de vraagstukken die er zijn.

Meer… Topsector Energie