Andrew Ashman omgekomen tijdens zeilrace

Tijdens de Clipper Round the World race is Andrew Ashman (49 jaar) lid van het IchorCoal Team omgekomen. Tijdens het reven van het grootzeil werd hij buiten bewustzijn geslagen door de grootschoot. 

Direct na het ongeluk is de Praxis Medical Group in Canada gebeld met satelliettelefoon. Een arts assisteerde op afstand en de bemanning heeft gepoogd Andy Ashman te reanimeren. Het is niet gelukt om Ashman bij bewustzijn te krijgen.

Op het moment van het ongeluk was het schip 120 zeemijl buiten de kust van Portugal aan het varen richting Brazilië met windkracht 6. In Porto is Andy Ashman aan wal gebracht. Er wordt een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak.

Het team van de IchorCoal  besloot om na de stop door te varen met de race. Schipper Darren Ladd: “Het is deels uit respect voor Andy om door te varen en deels om te kunnen omgaan met wat er gebeurd is als team. De enige manier om dit te verwerken is om terug aan boord te stappen en de race verder te zeilen met Andy in onze gedachte”

Voordat het IchorCoal team vertrok had het team een moment samen op het schip. Schipper Darren legt uit: “Andy had zijn eigen slogan. Wanneer ik hem vroeg om iets te doen zei hij altijd “Roger that boss’ Dat werd een grapje onder ons allemaal. Wanneer het over Andy ging zeiden wij allemaal ‘Roger that’. “Die woorden staan nu op het schip ter ere en nagedachtenis van Andy, dus het is zowel grappig en emotioneel voor ons als een bemanning, en een manier om hem bij ons te hebben de rest van de race.”

Meer… Clipper Round the World