STC organiseerde ‘WK Bolderwerpen’ tijdens SAIL

Loopbaan op of aan het water
Wat komt er kijken bij het sturen van een supertanker? Hoe kun je als kraanmachinist het beste een vrachtschip laden of lossen? Welke logistieke uitdagingen vraagt een haven en hoe moet je een schip veilig en snel afmeren? Je leert het bij STC, de breedste onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie. En voor het eerst aanwezig op SAIL.

Het STC stond in het zogenoemde ‘Groene Oceaan’-gebied. Dit onderdeel van SAIL Amsterdam 2015 op en rond het voormalige NDSM-terrein.

Bontekoe
Maakten ooit de scheeps’jongens’ van Bontekoe furore; ook vandaag de dag bieden de maritieme sectoren super kansen op prachtcarrières. Daarmee geeft de maritieme sector invulling aan de slogan van SAIL: ‘Van gouden verleden naar gouden toekomst’. En dat geldt niet alleen voor mannen. Vrouwen ontdekken de maritieme sector als werkgebied, zo is af te leiden uit het groeiend aantal vrouwelijke leerlingen binnen de zeevaartopleidingen op mbo en hbo-niveau. En niet alleen op de brug, maar ook in de machinekamer van zee-, Rijn- en binnenvaart. In het havenlogistieke werk voeren vrouwen momenteel zelfs de boventoon.

Internationaal
Man of vrouw… werken in de maritieme sector vergt dan ook een bijzondere combinatie van mentaliteit en vakmanschap. Avontuurlijk, zelfstandig, no-nonsense en lef. Wie dat aandurft, wacht een duurzame carrière. Internationaal georiënteerd en gestoeld op eeuwen aan ervaring. En waarom ook niet. De haven is de machinekamer van de Nederlandse economie. De beroepssituatie in de maritieme sector is relatief goed. En veel rederijen hebben vanwege hun goede opleiding en servicegerichtheid een onomwonden voorkeur voor Nederlandse officieren.

Uitblinker
Het is ook een van de redenen dat de STC tijdens SAIL voorlichting gaf over maritieme beroepen en opleidingen voor de leeftijdscategorie van 12 tot 32 jaar. STC-Group bestaat uit de onderdelen STC (Scheepvaart en Transport College in Rotterdam) waar vmbo- en mbo-opleidingen worden gegeven. De hbo- (en master) opleidingen worden aangeboden onder de naam Rotterdam Mainport University. Er wordt opgeleid voor zowel haven, transport als water (zee- en binnenvaart). Momenteel telt de opleiding circa 6.000 mbo’ers, 1.000 vmbo’ers, 1.200 hbo’ers en 150 masterstudenten. En wie kunnen er tijdens SAIL beter de in-en-outs van hun opleiding en toekomstige baan over het voetlicht brengen dan de eigen STC-studenten? Een van hen is Mark Slieker die op de woensdag bezoekers zal bijpraten over zijn passie: het ontwerpen van megajachten. De leerling van de driejarige opleiding scheeps- en jachtbouw is dit jaar bovendien voorgedragen als Mbo Uitblinker van het Jaar.

Bolderwerpen
Schepen worden met zware touwen vastgelegd aan bolders. En dat vergt behalve kracht ook inzicht. Om dat aan den lijve te ervaren, kunnen SAIL-bezoekers meedoen aan het door STC georganiseerde ‘Wereldkampioenschap’ Bolderwerpen. De dagwinnaar krijgt een rondreis op de Speedo door de Rotterdamse haven en een bezoek aan de Euromast (met fantastisch uitzicht op het Scheepvaart- en Transportcollege).

Prinses Beatrix en Prinses Christina
De beide STC-opleidingsschepen Prinses Beatrix en Prinses Christina zijn tijdens de manifestatie aangemeerd op de NDSM-werf van Damen Shiprepair. Een van hen is ook te bezichtigen. Op deze omgebouwde Rijn- en binnenvaartschepen krijgen de studenten tijdens een weeklange reis onderweg praktijkles. Geïnteresseerde SAIL-bezoekers kunnen een kijkje nemen in stuurhut en machinekamer. En wellicht alvast dromen van een mooie loopbaan op of aan het water.