Het Waalveer vaart weer

Op zaterdag 29 augustus keert ‘het Waalveer’ tussen Zaltbommel en Haaften eenmalig terug. Tot de jaren ’60 was de veerpont de vaste lijn tussen de twee plaatsen die worden gescheiden door de Waal. Door de komst van de brug verdween deze verbinding uiteindelijk. Het veer wordt door veel mensen nog altijd gemist. Destijds werd de verbinding uitgevoerd door een boot van Damen Shipyards Group, en ook op 29 augustus zal dat het geval zijn. Hiermee tonen de Werkgroep Waalveer Haaften, Riveer en Damen Shipyards aan het verleden te koesteren: in het laatste weekeinde van augustus keert de veerboot van Damen terug. Daarmee gaat een diepgewortelde wens van veel mensen in vervulling – al is het maar voor één dag.

Evenementen aan weerszijden van de Waal
Zowel Zaltbommel als Haaften staan op deze dag in het teken van evenementen, waarbij vooral de Waal centraal staat. In Zaltbommel kunnen inwoners, bezoekers en sporters onder meer genieten van de Warenmarkt, van het evenement ‘Tussen Kiezen en Klei’ of deelnemen aan (of kijken naar) de triatlon. Aan de andere kant van de Waal, in Haaften, vindt Reuring Rock plaats, waar de rockband Catmendu zal optreden. Ook kan daar de Waalwandeling worden gemaakt of de Veertuin worden bezocht. De veerdienst, verzorgd door Riveer met een veerpont van Damen Shipyards Group, zorgt voor verplaatsing zoals in de vroegere tijden.

Gratis veerdienst
De veerdienst die op deze dag wordt ingezet, heeft de eerste afvaart om 11:00 uur in de Stadshaven van Zaltbommel. De nieuwste veerboot van de gemeente Gorinchem, de Gorinchem XI, zal de hele dag gratis heen en weer pendelen. Elk half uur vertrekt de boot in Haaften; elk hele uur in Zaltbommel. Op de veerboot is er ook (gratis) plaats voor fietsen. In de Overnachtingshaven van Haaften vertrekt de laatste pont om 19:30 uur.

De Gorinchem XI
De veertaxi Gorinchem XI is afkomstig van Damen. De veerpont vaart, samen met de Gorinchem X, tussen Gorinchem, Sleeuwijk, Werkendam en Hardinxveld. De Gorinchem XI is gebouwd bij Damen Shipyards Hardinxveld en is vanaf april 2012 in de vaart genomen. De dubbelschroef veerboot zal op 29 augustus eenmalig worden ingezet op het klassieke traject Haaften – Zaltbommel. De boot is voorzien van een boegschroef in een dwarsbuis. De veerboot, die 23 meter lang en bijna 6 meter breed is, kan een maximale snelheid van 40 km/h behalen.

Meer…. Damen 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2020 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Geen evenementen Geen evenementen