Nederlandse waterexperts naar Macedonië en Kenia

Twee Nederlandse experts gaan helpen bij het watertekort in Kenia en de overstromingen in Macedonië. Opnieuw sturen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur & Milieu deskundigen op dit gebied naar het buitenland, om Nederlandse kennis en kunde te delen met de lokale autoriteiten en hulporganisaties.

Het VN-vluchtelingenkamp Kakuma in Kenia is dringend op zoek naar mogelijkheden om de waterbronnen uit te breiden. In twee maanden tijd zijn er 50.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen bijgekomen. Daardoor verblijven er inmiddels 180.000 mensen in het kamp en dreigt een ernstig watertekort. Op de beoogde uitbreidingslocatie van het kamp gaat waterexpert Harry Rolf op zoek naar waterbronnen, en ontwikkelt hij een plan om dat water via pijpleidingen ter plekke te krijgen. Het daadwerkelijk boren naar water en het aanleggen van infrastructuur zal in een volgende fase plaatsvinden.

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): ‘Onze expertise en praktijkervaring op water behoort tot de wereldtop. Daar waar nodig helpen we met het wegnemen van de noodsituatie, verbetering van leefomstandigheden en meer veiligheid. Onze waterkennis helpt landen weerbaarder te maken, en zorgt er in dit geval voor dat duizenden vluchtelingen drinkwater hebben.’

De Macedonische stad Tetovo kampt na hevige regen met overstromingen en aardverschuivingen. Vijf mensen zijn om het leven gekomen en tientallen mensen raakten gewond. In Tetovo en nabijgelegen bergdorpen zijn huizen en infrastructuur beschadigd. Crisismanagementexpert Ruud de Krom zal als teamleider van een EU-missie de komende weken de Macedonische overheid helpen met het in kaart brengen van de schade aan het milieu en de infrastructuur zoals dammen, bruggen en watersystemen. Ook zullen er aanbevelingen gedaan worden over hoe de schade hersteld kan worden en een volgende ramp voorkomen kan worden.

Nederlandse experts reizen zeer regelmatig naar het buitenland om hulp te bieden aan de slachtoffers van rampen. Het zogenaamde Dutch Risk Reduction-team wordt ingezet voor en na rampen, om te helpen bij het voorkomen van toekomstige rampen. De afgelopen anderhalf jaar is zo’n 10 keer gebeurd, bijvoorbeeld na de orkanen in de Filipijnen en Vanuatu. Dutch Surge Support (DSS) wordt ingezet tijdens rampen, om zo snel mogelijk assistentie te leveren. Deze faciliteit is sinds begin dit jaar actief en heeft sindsdien geholpen tijdens overstromingen in Albanië en droogte in Rwanda. De uitzending van de expert naar Kenia is ook in het kader van DSS.