Defensieschip vervangt pont naar Tiengemeten

Calamiteitenvervoer naar natuureiland Tiengemeten wordt vanaf dit weekend tot uiterlijk donderdag uitgevoerd door een schip van defensie. De reden hiervoor is dat de veerpont St. Antonius – die normaal zorg draagt voor het eventueel overzetten van calamiteitenvoertuigen – een aantal reparaties moet ondergaan.
Doordat defensie gemeente Korendijk ondersteunt, is het overzetten van calamiteitenvoertuigen gewaarborgd. Personenvervoer blijft ook mogelijk door inzet van een passagiersschip.

Unieke plek
Tiengemeten, een natuureiland beheerd door Natuurmonumenten, is een unieke plek in de gemeente Korendijk. Op het eiland zijn zes woningen permanent bewoond en zijn tien woningen in gebruik als tweede huis of vakantieverblijf. Het eiland biedt ook ruimte voor zorgboerderij ‘De Idahoeve’ met 26 appartementen.

Daarnaast zijn er van dinsdag tot en met zondag een aantal voorzieningen voor recreanten geopend. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan het Landbouwmuseum, het Rien Poortvlietmuseum, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Herberg Tiengemeten, Pannenkoeken bij Hélène en Speelnatuur Tiengemeten. Op zonnige dagen wordt het eiland druk bezocht door recreanten. Bezoekersaantallen van 500 personen zijn geen uitzondering.

Veerpont St. Antonius van Natuurmonumenten zorgt voor het vervoer van bewoners, bezoekers en, indien noodzakelijk, calamiteitenvoertuigen van en naar het natuureiland. Voor het transport van calamiteitenvoertuigen zoals brandweerwagens en ambulances is het eiland afhankelijk van de St. Antonius.

Strenge eisen
Gezien de zwaarteklasse van het water dat bevaren wordt, het zgn. Vuile Gat, worden er strenge technische eisen gesteld aan het schip. De St. Antonius is in Nederland het enige, gekeurde schip dat in dergelijk water mag varen en dat ook voertuigen kan overzetten in de omstandigheden rondom Tiengemeten. Voor personenvervoer zijn er meerdere alternatieven.

Meer… Gemeente Korendijk