Monumentaal kunstwerk ‘Zandwacht’ op duinen Maasvlakte 2

Op de duinen bij het recreatiestrand van Maasvlakte 2 verrijst dit voorjaar een indrukwekkend kunstwerk: de Zandwacht. Met een oppervlakte van 20 bij 40 meter en een hoogte van 12 meter wordt het een beeldbepalend object. De Zandwacht verbeeldt hoe duinen gevormd worden doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. Het is ontwikkeld door het Rotterdamse, internationaal werkzame kunstenaarscollectief Observatorium. De realisatie van de Zandwacht markeert de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2.

De Zandwacht bestaat uit een aantal betonnen bogen die de baan van opstuivend zand laten zien. Daarmee visualiseert het kunstwerk hoe natuurkrachten mede de vorm van Nederland bepalen. Het beton heeft precies dezelfde kleur als het zand van het Maasvlaktestrand. Onder de bogen komen zitelementen. De Zandwacht komt dichtbij de parkeerplaats van het recreatiestrand te staan, op het duin tussen de Slufter en het strand. Via een wandelpad is de Zandwacht straks goed bereikbaar. Vanaf deze plek is er mooi zicht op het strand, de Hinderplaat, de Zuid-Hollandse eilanden en Maasvlakte 2.

Geert van de Camp, een van de leden van Observatorium: “We hebben ons laten inspireren door de manier waarop zand opwaait, de baan die het door de lucht beschrijft en hoe het weer neerdaalt. De Zandwacht toont een bevroren moment van hoe het landschap zichzelf vormt. Het is een in beton gegoten tekening in het duinlandschap die drie stadia van de vorming van het duin visualiseert. Doordat de Zandwacht bestaat uit een groot aantal elementen van verschillende grootte is het een complexe structuur. Door het grote oppervlak kun je door het object dwalen en zie je de Zandwacht en de omgeving steeds in een ander perspectief. De Zandwacht nodigt uit om stil te staan en te genieten van het weidse panorama. Het kunstwerk brengt een menselijke maat in een haast oneindig landschap van zand, zee en terminals.”

Allard Castelein, president-directeur Havenbedrijf: “De Zandwacht markeert de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2. Het recreatiestrand is één van de meest bezochte locaties in de haven. Mede dankzij een royale bijdrage van Boskalis en Van Oord krijgt Rotterdam op deze bijzondere locatie een bijzonder kunstwerk.“

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen: “Dit is een geweldige aanwinst voor de nieuwe openbare ruimte van de Maasvlakte. Het wordt een plek waar elke Rotterdammer en niet-Rotterdammer zal komen uitwaaien en extra zal genieten van de ruimte, de zon en de wind.”

De Zandwacht wordt bekostigd door Boskalis, Van Oord en het Havenbedrijf Rotterdam. In de periode 2008-2014 legden Van Oord en Boskalis Maasvlakte 2 aan in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.

De bouw van de Zandwacht start in april op locatie. Planning is dat het werk in juni gereed is. De Zandwacht wordt gemaakt van speciaal zogenoemd hoog sterktebeton. De aannemer/leverancier is het gespecialiseerde bedrijf Betonindustrie De Veluwe uit Staphorst. Ingenieursbureau ABT verzorgde de bouwtechnische advisering en begeleidt de uitvoering.

Observatorium is een Rotterdams kunstenaarscollectief dat in het afgelopen decennium in binnen- en buitenland projecten heeft gerealiseerd, waaronder grote kunstwerken in Essen (Duitsland), Nantes (Frankrijk) en London (Engeland). Observatorium bestaat uit Geert van de Camp, André Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger. Observatorium streeft ernaar sculpturen te maken die de aard van de locatie benadrukken en die tegelijkertijd aangename verblijfsplaatsen zijn.

Meer… Port of Rotterdam