Waterschappen en Royal HaskoningDHV bundelen krachten in buitenland

Nederlandse waterschappers gaan ondersteuning bieden bij de opstart van afvalwaterzuiveringsinstallaties in het buitenland die draaien op Nereda technologie. De Unie van Waterschappen en advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV tekenden daartoe op 22 juni 2015 een samenwerkingsovereenkomst. Het is voor het eerst dat waterschappen op deze schaal betaald hun kennis en expertise internationaal inzetten in opdracht van een bedrijf.

Waterschappers gaan aan de slag op Nereda-installaties in onder andere Brazilië, Australië en Zuid-Afrika. In Ierland is de eerste gezamenlijke opstart inmiddels een feit. Meinard Eekhof van Waterschap Vechtstromen was onderdeel van het team van Royal HaskoningDHV tijdens de opstart van de nieuwe Nereda-zuivering in het Ierse Clonakilty.

Kenniscombinatie
René Noppeney, Global Director Water Technology Products & Innovation bij Royal HaskoningDHV: “De Nederlandse waterschappen brengen unieke ervaring in op het gebied van de bedrijfsvoering van Nereda-installaties. Samen met onze ontwerpkennis en -ervaring is dat een ijzersterke combinatie. We kunnen onze Nereda-klanten en -partners in het buitenland hierdoor nog beter van dienst zijn.”

Dutch Water Authorities
De waterschappen zetten zich internationaal in onder de gezamenlijke vlag van Dutch Water Authorities. Gerard Doornbos, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: “Waterschappen delen wereldwijd kennis met landen waar waterbeheer grote uitdagingen kent. Wij leren hier zelf van en steunen tegelijkertijd de exportpotentie van de Nederlandse watersector. Bovendien krijgen onze medewerkers de kans out of the box ervaring op te doen en te leren van het toepassen van de techniek in een andere context. Dit helpt ons weer bij de wateropgave in Nederland.”

Over Nereda
Nereda is een succesvolle Nederlandse duurzame zuiveringstechnologie, waar internationaal veel vraag naar is. Nereda zuivert afvalwater met bacteriën (aeroob korrelslib) die snel bezinken. De installaties zijn goedkoper dan de traditionele en tot vier keer kleiner. Bovendien verbruiken ze tot de helft minder energie en zijn er nauwelijks chemicaliën nodig. De technologie werd ontwikkeld door de TU Delft en Royal HaskoningDHV in samenwerking met de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) en enkele Nederlandse waterschappen.

Meer… Unie van Waterschappen