Split Volvo Ocean Race-vloot beslissend voor aankomst Den Haag

De Volvo Ocean Race-vloot zeilt momenteel gesplit in een noordelijke en zuidelijke groep aan weerskanten van de exclusion zone (het verkeersscheidingsstelsel) door het Nauw van Calais. De komende uren zal duidelijk worden welke keuze winst oplevert richting de finishlijn voor de Haagse kust. De verwachte aankomsttijd ligt vanavond tussen 21 en 24 uur Nederlandse tijd.

De noordelijke gelukszoekers zijn respectievelijk Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier, FRA), MAPFRE (Iker Martinez, ESP) en het Nederlandse Team Brunel (Bouwe Bekking, Deventer). In het klassement voor deze negende etappe van Lorient naar Göteborg vaart Dongfeng momenteel in tweede positie achter Team Alvimedica (Charlie Enright, USA). Het Turks/Amerikaanse team leidt dus de zuidelijke groep.

Gonzalo Infante, de Race meteoroloog, licht de split toe: “De weermodellen lieten steeds zien dat het zuiden voordeliger zou zijn, maar vanmorgen kregen de zuidelijke boten onverwachts met een aflandige landwind te maken. Deze passage van het Nauw van Calais wordt zeer belangrijk, aangezien ze nu in het zuiden tegen de wind in moeten opkruisen richting Calais. In het noorden varen ze halve wind oostwaarts. De noordelijke teams moeten de komende 2 uur aanzienlijk sneller zijn dan de zuidelijke om profijt te hebben van hun keuze.

Alle boten ondervinden hebben het lastigste deel van deze passage in het Nauw van Calais nog voor de boeg. Het wordt namelijk heel nauw, langs de Franse kust zelfs 2,5 nautische mijl, met een sterke tegenstroom en draaiende wind. In het noorden zal het iets minder hard stromen, maar daar is naar verwachting de wind vanaf het Britse continent wat onstabieler. Dit is tijdelijk, want de stroming draait tegen het einde van de ochtend weer naar het noorden.

Team Brunel
Het was niet het verjaardagscadeau waarop Team Brunel-schipper Bouwe Bekking (gisteren 52 geworden) hoopte. De Nederlandse boot verloor in de loop van woensdag 17 juni de koppositie op weg naar zijn thuishaven. Momenteel vaart Team Brunel in vierde positie op 6,7 nm afstand van Team Alvimedica. Dit Turks/Amerikaanse team liet gisteravond als eerste de Channel Islands achter zich, maar gijpte als laatste in de richting van Frankrijk. Daarmee verdedigden ze hun positie ten opzichte van de vloot.

MAPFRE, Dongfeng gijpten als eerste naar het noordoosten, gevolgd door Team Brunel en later klassementleider Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker, GBR). Zo werd duidelijk dat een noord/zuid split er mogelijk aan zat te komen. Team Vestas Wind (Chris Nicholson, AUS) en Team SCA (Sam Davies, GBR) twijfelden niet aan de zuidelijke optie en hielden die koers aan, terwijl Abu Dhabi dat op het laatste moment ook deed.

Den Haag maakt zich momenteel op voor het grootse onthaal van de zeven Volvo Ocean Race-teams. De haven van Scheveningen staat onder de naam ‘Volvo Ocean Race Festival Den Haag’ drie dagen lang in het teken van ‘s werelds grootste zeezeilrace voor teams. In de Race Village valt van alles te zien en te beleven, voor jong en oud. Op zaterdag 20 juni vindt de herstart plaats op volgorde van binnenkomst.

Meer… Volvo Ocean Race 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2019 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Geen evenementen Geen evenementen