Archeologisch onderzoek naar scheepswrakken in het Oostvoornse Meer

Maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed doen van 4 tot en met 22 juni 2015 onderzoek in het Oostvoornse Meer, een unieke erfgoedlocatie in Nederland. Deze voormalige zeearm en doorvaarroute naar de haven van Rotterdam ligt vol met resten van 16e- en 17e-eeuwse schepen. De gemeente Westvoorne gaat de uitkomsten van het archeologisch onderzoek gebruiken bij de gebiedsvisie die op dit moment wordt ontwikkeld.

De rijkdom van het maritiem erfgoed in het Oostvoornse Meer is ongekend. Veel is nog onbekend over de archeologische vindplaatsen in het meer. Bij eerder onderzoek ontdekten de archeologen van de Rijksdienst meerdere locaties. Deze zijn ook in kaart gebracht. Nu worden twee wrakken verder onderzocht. De aanleiding om ze nu te onderzoeken, is de terugkeer van de paalworm (Teredo navalis) in het Oostvoornse meer. Deze paalworm vreet het hout van de wrakken op waardoor ze in hoog tempo kunnen verdwijnen. De Rijksdienst kijkt naar mogelijkheden om dat te stoppen.

Daarnaast wil de gemeente Westvoorne laten onderzoeken of deze wrakken opengesteld kunnen worden voor een breder publiek. Het Oostvoornse Meer is een van de meest populaire duikplekken van Nederland en heeft de potentie om nog veel meer te worden dan dat: een onderwaterpark of zelfs een onderwatermuseum. Dit idee speelt dan ook een prominente rol in de gebiedsvisie die de gemeente Westvoorne ontwikkelt voor de herinrichting van het Oostvoornse Meer.

Meer… Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed