Formaco Forgings & Castings rondt leveringen aan grootste hijsschip af

De bouw van het ‘topsides lift system’ van de ‘Pioneering Spirit’ Foto: Formaco

Met de naderende voltooiing van Allseas vlaggenschip ‘Pioneering Spirit’ kun je gerust spreken over een uniek staaltje scheepsbouwkunde. Je hebt het hier dan ook over het grootste hijsschip ter wereld, met een lengte van 382 meter en een totale breedte van 124 meter. Het hefvermogen van deze reus op het water is 48.000 ton. Er is een investering mee gemoeid van zo’n 2,4 miljard Euro. Het schip is gebouwd voor het installeren en verwijderen van olie- en gasplatforms op zee. Bij de bouw moest aan de hoogste specificaties worden voldaan. Het spreekt vanzelf dat dit ook gold voor de vele toeleveranciers die de hooggekwalificeerde delen voor de bouw van dit schip mochten leveren. Alleen de allerbesten kwamen in aanmerking voor de levering van de vele hoogwaardige onderdelen en samenstellingen. Één daarvan is Formaco Forgings en Castings uit Haps. Een gesprek met Hans ten Hoove van Formaco.

“Petje af voor de medewerkers van Allseas die de bouw van dit gigantische schip voor elkaar hebben gekregen. Gelukkig hebben wij samen met Allseas de levering van een behoorlijk aantal onderdelen tot een goed einde weten te brengen. We hebben dan ook een groot aantal smeeddelen voor met name het hefsysteem, het zogeheten topsides lift system, mogen leveren. Wij zijn als leverancier en projectmanager wel wat gewend als het om het leveren van smeed- en gietdelen ten behoeve van de Nederlandse scheepsbouw en Offshore industrie gaat, maar met het tot een goed einde brengen van dit project mogen we gerust spreken van weer een hoogtepunt binnen Formaco”, aldus Hans ten Hoove.

FMA Forgiatura  Moderna Arese
Hij vervolgt: “Onze dank gaat ook uit naar onze partner en toeleverancier van hoogwaardige smeeddelen, het Italiaanse familiebedrijf FMA –Forgiatura Moderna Arese, dat met haar ca. 130 medewerkers in staat is om zowel kleine alsook enorme onderdelen, al dan niet bewerkt, in elke gewenste metaalsoort te leveren voor de steeds veeleisender wordende wereldwijde scheepsbouw. Waren het de eerste levering gesmede assen en ringen voor de draaipunten van het topsides lift system van de ‘Pioneering Spirit’, de laatste leveringen waarmee wij afsloten omvatten in totaal 72 smeedstukken. Menshoge blokken en assen uit S460 gemodificeerd materiaal met een totaalgewicht van 350 ton; allen gesmeed-stalen onderdelen voor de zogeheten yoke foundation supports en adapter box, het hefmechanisme wat de platforms op moet tillen”.

Netwerk van leveranciers
“Zonder ons netwerk van hooggekwalificeerde Europese toeleveranciers zouden we dit soort projecten niet tot een goed einde kunnen brengen. Als een spin in het web beheerst en bestuurt Formaco Forgings & Castings het hele toeleveringsnetwerk van bedrijven, waarmee al jarenlang op vertrouwensbasis wordt samenwerkt. Alleen de allerbeste bedrijven komen daarvoor in aanmerking. Wij kennen deze bedrijven door en door als onze vaste partners en weten wat hun mogelijkheden zijn. Alleen hierdoor mag, en kun je leveren aan topbedrijven als Allseas”, aldus Hans ten Hoove.

Groot, groter, grootst
“Al is het huidige project enorm, bij Allseas wordt alweer gedacht aan de bouw van een nóg groter schip dan de ‘Pioneering Spirit’. Dit om ook de allergrootste booreilanden wereldwijd op te kunnen tillen. Het nieuwe schip krijgt een hefcapaciteit van 72.000 ton met een ruimte tussen de boegsecties van 72 meter. Aan ons de taak als Formaco, om bij deelname wederom ons beste beentje voor te zetten. Wij, en onze toeleveranciers zijn er klaar voor!”, aldus een enthousiaste Hans ten Hoove. Formaco Forgings & Castings presenteert dit jaar haar mogelijkheden op de “Offshore Energy” te Amsterdam, 13 en 14 oktober en op “Europoort” Rotterdam 3-6 november.

Meer… www.formaco.nlwww.fmaspa.it en www.allseas.com

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →