Ronde om Texel 2015 van start met Open Nederlands Kampioenschap Catamaran

Onder een stralende zon en met een briesje windkracht drie ging donderdag 4 juni op Texel de Toplenzen Texel Dutch Open van start, alsmede de Horstocht, een recreatieve tocht. De eerder geplande start op 3 juni van de Toplenzen Texel Dutch Open was afgeblazen wegens een te hoge golfslag. De Toplenzen Texel Dutch Open wordt gevaren in aanloop naar de fameuze 38e editie van de Ronde om Texel by Paal 17 Events. Zaterdag 6 juni is het zover en gaat deze klassieker van start voor zowel catamarans als surfers. Alleen voor de surfers is nog plek voor inschrijvingen.

Toplenzen Texel Dutch Open dag 1
Wegens teveel golfslag heeft de organisatie de start van de Toplenzen Texel Dutch Open een dag later laten beginnen. Omdat vandaag vijf races zijn gevaren is het volgens de regels een geldig kampioenschap. Vrijdag 5 juni wordt naar verwachting gestart met de volgende reeks races. De Toplenzen Texel Dutch Open wordt gezeild volgens het zogenaamde ‘Texel Rating’ handicapsysteem, zodat verschillende typen catamarans (sneller en langzamer) tegen elkaar kunnen racen. Het systeem hanteert een bepaald getal om je gecorrigeerde tijd te berekenen. Niets is nog zeker dus, na deze eerste dag. Gunnar Larsen, wereldkampioen F18 van 2014: “We hebben vijf wedstrijden gevaren, we zaten er lekker bij. Maar je weet het natuurlijk nooit precies, want de Texel Rating moet er nog overheen. Maar het was lekker varen met James Melvin. We varen voor de eerste keer samen nu, zowel de Texel Dutch Open als de Round Texel.”
Rondewinnaar van 2013, Karel Begemann, vertelde: “Echt Texels dagje: mooi weer, verraderlijk windje. Goede keuze van de wedstrijdleiding om vroeg te gaan lunchen. Zeker vanmiddag hebben we lekkere wedstrijden kunnen varen. Op naar nog zo’n dag morgen!”.

Tussenstand na 5 races:
1. Simon Northrop / Sam Barker, F18
2. Gunnar Larsen / James Melvin, NACRA 17
3. Oscar Zeekant / Karel Begemann, F18

Vrijdag het vervolg van het ONK, de Tocht om de Noord en feest bij Paal 17
In aanloop naar de Ronde om Texel by Paal 17 events op zaterdag 6 juni is voldoende te beleven op het water en op het strand bij Paal 17. Vrijdag 5 juni wordt het Toplenzen Texel Dutch Open vervolgd, en start tevens de recreatieve ‘Tocht om de Noord’. Deze tocht, die inmiddels een traditie te noemen is, wordt mede dankzij de samenwerking met de vele vrijwilligers van de kustzeilverenigingen De Cocksdorp en Westerslag op een professionele en veilige manier georganiseerd.
Voor alle zeilers, fans, toeschouwers en Texelaars is het daarnaast iedere avond feest in het: Sailors Home, de grote feesttent op het strand bij Paal 17, met top live bands. De feestavonden zijn gratis toegankelijk. Check het programma.

Zaterdag 6 juni: Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen
Naast de Ronde om Texel by Paal 17 voor catamarans wordt tevens de Ronde windsurfen georganiseerd: het Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen. Vanwege de veiligheid van de deelnemers is het aantal startplekken voor windsurfers beperkt tot 50, en er zijn nog een aantal plekken beschikbaar. Deelname aan het ONK Marathon Windsurfen staat open voor surfers ouder dan 15 jaar en met een geregistreerd slalom-, formula- of raceboard.

Dag van de Watersport
Zaterdag 6 juni 2015 is het sowieso feest; ter ere van het 125-jarig jubileum van het Watersportverbond vindt de eerste editie van de Dag van de Watersport plaats. Deze landelijke watersportdag zal in het teken staan van feestelijke activiteiten en watersportdemonstraties, en er zullen diverse jeugdprogramma’s worden georganiseerd bij een tal van watersportverenigingen. Kortom: een gezellige dag voor jong en oud waarbij de Ronde om Texel hét evenement is in het Waddengebied.

Meer… Ronde om Texel 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2019 >>
MTWTFSS
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Geen evenementen Geen evenementen